Вища освіта та коронавірус: чи зменшиться кількість абітурієнтів на тлі епідемії

Читать на русском
Микола Скибаексперт напрямку "Освіта", UIF

У четвер, 18 червня, Верховна рада проголосувала за те, щоб через карантин унаслідок пандемії COVID-19 скасувати обов’язкове проведення ДПА у формі ЗНО для здобувачів повної загальної середньої освіти. Водночас у коментарі «Слово і діло» експерт напряму «Освіта» аналітичного центру «Український інститут майбутнього» Микола Скиба спрогнозував збільшення кількості абітурієнтів через зменшення можливостей щодо навчання за кордоном в умовах коронавірусу.

«Хочу наголосити, що не йдеться про скасування ЗНО, йдеться про звільнення від ДПА у вигляді ЗНО тих, хто не має намірів подавати документи до українських закладів вищої освіти. Все йде до того, що 25 червня стартує основна сесія ЗНО, відповідно, зараз проводяться інспекції закладів, де це буде відбуватися», – сказав Скиба.

Експерт підкреслив, що випускники, які вирішили цьогоріч вступати до вищих навчальних закладів, повинні будуть скласти ЗНО.

ЗНО та референдум: чим цього тижня займалася Верховна радаВерховна рада цього тижня ухвалила в першому читанні законопроект про референдум і ухвалила рішення щодо ЗНО під час карантину.

Зокрема, Скиба підкреслив, що внаслідок епідемії кількість абітурієнтів, найімовірніше, збільшиться.

«Я не бачу причин для зменшення кількості абітурієнтів в Україні. Може, навіть навпаки: в українських вишах збільшиться. Ситуація із вступом до низки закордонних університетів ускладнена коронакризою, включно з університетами США, де оголосили заздалегідь, що весь наступний навчальний рік проходитиме дистанційно, і це не всіх влаштовує. Часто їдуть за кордон, у тому числі, щоб отримати досвідом проживання на кампусі, налагодити контакти, тому конкурсів в Україні може побільшати», – підсумував експерт напряму «Освіта» аналітичного центру «Український інститут майбутнього» Микола Скиба.

Нагадаємо, раніше президент Володимир Зеленський запропонував скасувати обов'язкове ЗНО цьогоріч.

У законі прописано, що учні, які завершують повну загальну середню освіту у 2019/2020 навчальному році, звільняються від проходження державної підсумкової атестації у зв'язку з карантином через коронавірус.

Також нагадаємо, у МОН заявили про готовність провести основну сесію ЗНО безпечно.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: