Суд залишив відстороненим підозрюваного НАБУ суддю

Читать на русском
Апеляційна палата залишила без задоволення скаргу адвоката підозрюваного антикорупціонерами судді на рішення про відсторонення.
Вищий антикорупційний судфото: «Слово і діло»

Апеляційна палата залишила відстороненим від посади голови Турківського районного суду Львівської області Луку Кріля, якого Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура підозрюють в одержанні неправомірної вигоди.

Таке рішення 9 червня ухвалила колегія суддів палати Вищого антикорупційного суду, повідомляє «Слово і діло».

Як відомо, ВАКС відсторонив Кріля від посади голови райсуду. Не погодившись з таким рішенням, адвокат судді подав апеляцію на таке рішення. Проте апеляційна палата залишила скаргу без задоволення.

Раніше в обґрунтування клопотання про відсторонення Кріля детектив вказував, що суддю підозрюють у вимаганні та одержанні неправомірної вигоди. Як встановило слідство, працівниками Турківського відділення поліції Самбірського відділу Головного управління поліції у Львівській області був складений протокол відносно невідомого про вчинення адміністративного правопорушення. Цей протокол був скерований для розгляду до Турківського райсуду Львівщини та відповідно до звіту про автоматичний розподіл судових справ між суддями матеріали переданий до розгляду судді Крілю, як єдиному судді суду. Надалі правопорушнику були направлені повістки про виклик до суду у цій справі.

Правопорушник прибув до Кріля з метою з'ясування причини виклику останнього до суду. Під час цієї зустрічі суддя висловив прохання надати йому неправомірну вигоду в розмірі 500 доларів. При цьому підозрюваний знав про те, що рішенням Вищої ради правосуддя його було тимчасово відсторонено від здійснення правосуддя у зв'язку з притягненням до кримінальної відповідальності. Також суддя усвідомлював, що законодавчо стягнення на порушника може бути накладене не пізніше ніж через три місяці з дня вчинення адміністративного правопорушення, до того ж, Кріль може затягнули розгляд цієї справи, направивши її до Львівського апеляційного суду з метою нібито зміни підсудності.

Під час подальших зустрічей та телефонних розмов Кріль повторював свою вимогу, наголошуючи на негативних наслідках притягнення правопорушника до адміністративної відповідальності. Пізніше підозрюваний отримав частину раніше обумовленої суми неправомірної вигоди у розмірі 200 доларів, а потім і решту суми. В подальшому в ході проведення обшуку в приміщенні Турківського райсуду був виявлений та вилучений предмет неправомірної вигоди в 500 доларів.

Тому, оскільки Кріль виконує обов'язки голови суду, то він може знищити документи, які мають істотне значення для встановлення обставин кримінального правопорушення, незаконно впливати на свідків та перешкоджати кримінальному провадженню іншим чином. Вивчивши клопотання, суддя його задовольнила та відсторонила Кріля від посади голови суду до 18 липня.

Нагадаємо, Вища рада правосуддя дозволила заарештувати Кріля. Пізніше суд відправив його під домашній арешт.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: