Справа Стерненка: чи існує межа законного самозахисту

Читать на русском
Олександр Павліченкоексперт Харківської правозахисної групи

Шевченківський районний суд продовжить засідання щодо обрання запобіжного заходу активісту Сергію Стерненку. Прокуратура просить для нього домашній арешт. Експерт Харківської правозахисної групи Олександр Павліченко зазначив, що справа важлива з точки зору аспекту дозволених меж самозахисту.

«Питання про те, як захиститися активістам у ситуації без самостійного фізичного самозахисту і де межа перевищення меж допустимої самооборони, стали дуже вагомими для суспільства. Ця справа має показовий характер з огляду на ситуацію. Зокрема, ми маємо особу, яка була нападником й ініціатором фактичного злочину, і самого Стерненка. Тут проблема безпосередньо в тому, як розглядати питання: як вбивство чи як перевищення необхідної самооборони», – сказав Павліченко.

Конфлікт під судом у справі Стерненка: затримали п'ятьох осібПід будівлею Шевченківського суду Києва сталася бійка між учасниками акції протесту і правоохоронцями. В результаті сутички поліція затримала п'ятьох осіб.

Правозахисник підкреслив, що якби не було нападу, не було б відповідних дій з боку активіста Сергія Стерненка, що призвели до загибелі нападника, тому експерт схильний вважати, що це не може класифікуватися як умисне вбивство.

«Для нас важливий саме компонент щодо меж самооборони і меж самозахисту у цій справі. Ми залишаємо осторонь політичні мотиви, бо справа перейшла вже в політичну площину через свій резонанс і є багато чинників за межами юридичної площини. І це негативно, оскільки справа розглядається з політичної точки зору, тоді і рішення виноситься політичне», – прокоментував правозахисник.

Відзначимо, сторона звинувачення просить для Стерненка запобіжний захід у вигляді домашнього арешту.

Нагадаємо, судове засідання супроводжувалося декількома сутичками між правоохоронцями і групою підтримки Стерненка. Водночас про готовність взяти Сергія на поруки заявили близько 200 осіб.

Нагадаємо, у травні 2018 року на Стерненка напали двоє чоловіків. Захищаючись, активіст вдарив одного з них ножем в груди, чоловік помер через кілька хвилин. 11 червня 2020 року Стерненку повідомили про підозру в умисному вбивстві та незаконному носінні холодної зброї.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: