Візит до Парижа: що Київ має врахувати при обговоренні агресії РФ у Франції

Читать на русском
Ігар Тишкевичексперт-міжнародник

Після візиту української делегації до Берліна, де обговорювалося питання деокупації Криму та Донбасу, в Києві планують здійснити візит до Парижа. У коментарі «Слово і діло» експерт програми «Міжнародна і внутрішня політика» Українського інституту майбутнього (UIF) Ігар Тишкевич зауважив, що Україна повинна формувати свою позицію в рамках Нормандського формату, враховуючи регіональні інтереси окремих країн.

«Політика прямих візитів вкрай потрібна, зважаючи хоча б на те, що схожий підхід застосовує Російська Федерація, тому що Нормандський формат – це широка платформа за участі чотирьох країн, у кожної з яких свої інтереси», – сказав Тишкевич.

На думку експерта, Україна в такий спосіб може вплинути на успіх переговорів у рамках Нормандського формату.

Переговори в Берліні: як зміниться політика ЄС щодо агресії РФ проти УкраїниЛінія сприйняття європейськими політиками конфлікту в Україні, яку формує Німеччина, найближчим часом не зміниться, вважає експерт.

Однак співрозмовник уточнив, що у Франції та Німеччини є свої інтереси в регіоні, відтак Україна має будувати діалог із партнерами, враховуючи ці позиції.

«Ми повинні знаходити точки, де наші інтереси збігаються з інтересами Німеччини та Франції в питаннях Донбасу та Криму і, зважаючи на це, вибудовувати свою політику, тому що інакше це буде робити Росія, а ми будемо кричати, що нас зрадили. Якщо ми не хочемо проросійської консолідації в ЄС, ми також маємо вивчати інтереси окремих держав, де наші інтереси збігаються. Це єдиний шлях.Політика формується навколо інтересів окремих держав», – наголосив Ігар Тишкевич.

Експерт відзначив, що в Російській Федерації це дуже добре розуміють.

Водночас Тишкевич підкреслив, що єдиного бачення у країн Нормандського формату щодо розв’язання конфлікту в Україні немає.

Раніше у Берліні у вівторок, 2 червня, відбувся офіційний візит української делегації на чолі з головою МЗС Дмитром Кулебою і керівником ОПУ Андрієм Єрмаком.

Також повідомлялося, що Україна має намір ініціювати переговори щодо повернення Криму, однак це робитиметься не в рамках Мінських переговорів.

Нагадаємо, після Берліна Єрмак і Кулеба планують найближчим часом відвідати Париж.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: