Вакарчук знову йде з Ради: як політик виконував обіцянки

Читать на русском
Загалом колишній лідер Голосу встиг дати 151 обіцянку, з яких виконав тільки 5, провалив – 9 і ще 137 лишив по собі на згадку.
Слово і діло

Музикант переміг у Святославі Вакарчуку політика. Він вдруге зрікся мандату нардепа. Тепер замість нього до парламенту зайде Аліна Свідерська, яка йде в списку «Голосу» під 19-м номером. Талановитий співак, можливо, подарує нам ще багато гарних пісень, а сьогодні «Слово і діло» пропонує згадати, як фронтмен групи «Океан Ельзи» впорався із виконанням обіцянок в якості народного депутата України.

Загалом Вакарчук дав 151 обіцянку, з яких 124 містяться в передвиборчій програмі партії «Голос». За короткий час свого депутатства Вакарчук встиг виконати 5 обіцянок або 3% від загальної кількості, провалити 9 і ще 137 – залишити в процесі реалізації.

Виконані обіцянки

Обіцянки з передвиборчої риторики Вакарчука вдавалося реалізувати краще, ніж програмні. Зокрема, серед 5 виконаних обіцянок 3 були озвучені в процесі передвиборчих перегонів.

30 травня 2019 року тоді ще лідер політичної партії «Голос» Святослав Вакарчук в одному з ефірів заявив, що оприлюднить прізвища усіх представників своєї політичної сили.

«Всі люди, які є членами партії «Голос» або членами команди, офіційно оприлюднюються на нашому сайті і будуть представлені або на з'їзді, або мною особисто», – пообіцяв він.

Дійсно, невдовзі на офіційному сайті партії «Голос» оприлюднені прізвища усіх членів команди, кандидатів у народні депутати ВРУ за партійними списками та за мажоритаркою.

Як і обіцяв Вакарчук перед виборами, у передвиборчій програмі «Голосу» зафіксували, що курс України має вибудовуватися виключно до Європи та НАТО.

Також Вакарчук виконав обіцянку оприлюднити джерела фінансування партії.

«Перший, хто почав давати гроші – ті, які міг у нашу партію, був Святослав Вакарчук. Ці всі гроші будуть офіційно показані. Я те, що можу заробляти скромно, даю», – зазначив співак.

Виборча кампанія офіційно коштувала партії 105 млн гривень. На партійному сайті оголошували імена трьох внескодавців, щоправда, не уточнюючи, які суми вони пожертвували. До виборів партія оприлюднила імена 7 осіб та однієї компанії, які загалом перерахували «Голосу» щонайбільше 6,5% надходжень на партійний рахунок.

Імена донорів стали відомі тільки після оприлюднення фінансового звіту «Голосу» за ІІ квартал. Партія збирала кошти не на рахунок виборчого фонду, а на поточний рахунок, уже потім переспрямовуючи їх на виборчий. Через це в проміжному звіті про виборчу кампанію, який подається за тиждень до дня голосування, можна було побачити не імена конкретних донорів, а інформацію про те, що гроші партія отримала зі свого поточного рахунку. Серед донорів зазначений сам Вакарчук, який перерахував 1 млн 669 тис. 200 гривень.

У листопаді 2019 року НАЗК опублікувало звіт «Голосу» з повним описом усіх донорів та фінансовий звіт партії.

Також Вакарчук встиг виконати дві програмні обіцянки. Перша стосувалася запровадження системи виборів за відкритими списками.

У грудні 2019 року Рада повторно ухвалила новий Виборчий кодекс. Закон передбачає пропорційну виборчу систему з відкритими регіональними списками. Це дає змогу виборцям голосувати не тільки за партію, а за конкретного кандидата зі списку партії. Із 20 членів фракції «Голосу» 18 – підтримали цю законодавчу ініціативу, зокрема й Святослав Вакарчук.

Друга виконана обіцянка з програми «Голосу» передбачала створення процедури цивільної конфіскації у чиновників награбованого майна.

Вакарчук голосував за проєкт закону щодо конфіскації незаконних активів осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, і покарання за набуття таких активів. Згідно із законопроектом механізм цивільної конфіскації майна передбачений у разі «якщо сумнівні доходи чиновника коштують більше, ніж його законні доходи, починаючи з 1 млн грн».

Невиконані обіцянки

Коли Вакарчук вдруге став нардепом, він пропустив 56 пленарних засідань Ради, зокрема й таких, де голосували за законодавчі ініціативи, які могли б допомогти виконати деякі програмні обіцянки «Голосу».

Вакарчук провалив програмну обіцянку законодавчо обмежити можливість для олігархів скуповувати землю. Коли Рада ухвалювала законопроект про ринок сільскогосподарсьих земель, що передбачає певні обмеження для скуповування с/г земель, Вакарчука не було на голосуванні.

Ще дві програмні обіцянки Вакарчук провалив разом із фракцією, тому що нардепи не голосували за відповідні законопроекти. Йдеться про впровадження процедури імпічменту президента та скасування недоторканності народних депутатів.

Щодо скасування недоторканості, «Голос» подавав альтернативний законопроект, який було відхилено.

За 100 днів депутатської каденції Святослав Вакарчук і фракція «Голос» так і не зареєстрували законопроекту про деолігархізацію, хоча в програмі політсили була обіцянка, що така ініціатива буде першочерговою. Нардеп Ярослав Железняк заявив, що наразі фракція не може подати закон про деолігархізацію через його блокування в парламенті.

Обіцянки, що залишилися в процесі реалізації

Відмовившись від депутатства, Вакарчук залишив по собі на згадку ще 137 обіцянок, які хоча б частково могли б бути реалізовані.

Серед таких ініціатив – намір вирішити проблему доступу до українського телебачення на окупованих територіях, а також – боротися із існуванням каналів, які порушують інформаційну безпеку України.

Також на папері залишаться обіцянки колишнього лідера «Голосу» зменшити кількість народних депутатів і запровадити сенсорну кнопку для голосування в Раді.

Ще Вакарчук обіцяв позбавляти мандату народних депутатів, які прогулюють 50% засідань однієї сесії ВРУ та позбавляти зарплати парламентарів, які прогулюють 25% сесії Ради.

Можливо «Голосу» вдасться реалізувати обіцянку Вакарчука запровадити тести на IQ для юристів, суддів та прокурорів.

Раніше «Слово і діло» проаналізувало депутатську діяльність Вакарчука в Раді IX скликання.

Також ми писали, чим запам'яталося попереднє депутатство Вакарчука.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: