ВР розгляне зміни до мовного закону – Разумков

Читать на русском
Законопроект про зміни до мовного закону схвалив профільний комітет Ради і тепер нардепи повинні будуть розглянути його на голосуванні.

Верховна рада розгляне зміни до закону «Про забезпечення функціонування української мови як державної», який вже понад пів року як набув чинності в Україні.

Про це повідомив спікер Ради Дмитро Разумков в ефірі телеканалу «112 Україна». За його словами, щодо змін до цього закону вже є відповідні законопроекти.

«Якщо я не помиляюся, то один із них пройшов комітет. І вони потраплять в зал. А далі рішення ухвалюватиме Верховна рада», – сказав Разумков.

Назвали розмір штрафу за публічне невикористання посадовцями української мовиУповноважений із захисту державної мови Тетяна Монахова заявила, що посадовці, які відмовляються публічно використовувати українську мову, можуть бути оштрафовані.

При цьому спікер Ради зазначив, що сам виступає або російською, або українською мовами. Коли він не обіймав посаду спікера, він спілкувався російською. Це була його принципова позиція, щоб довести, що російську мову в Україні ніхто не утискає, додав Разумков.

Нагадаємо, закон «Про забезпечення функціонування української мови як державної» (мовний закон) набув чинності 16 липня 2019 року. Згідно з перехідними положеннями деякі норми закону почали діяти не відразу – перехідний період триватиме аж до початку 2030 року.

Закон закріплює за українською мовою статус єдиної державної. Умисне його спотворення в офіційних документах з порушенням вимог правопису, а також створення перешкод у застосуванні української мови тягнуть за собою відповідальність.

Дія закону не поширюється на сферу приватного спілкування та релігійні обряди.

Законом також передбачається, що з 1 січня 2030 року ЗНО та вступні іспити будуть складати українською мовою.

Як повідомлялося, у «Слузі народу» хочуть переглянути мовний закон.

Венеціанська комісія також закликала Україну переглянути закон про мову.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: