Як подати документи для зарахування дитини до 1 класу: покрокова інструкція

Читать на русском
Чи зарахують дитину до школи, якщо подати документи онлайн, коли приносити оригінали, чи проводитимуть конкурси на перевірку знань дошкільнят?

Батьки майбутніх першокласників хвилюються, бо не до кінця розуміють, як подавати документи до обраної школи в умовах карантину. Чи будуть проводити конкурси на перевірку знань дитини? До якого числа можна подавати документи? Можна зробити це онлайн чи потрібна особиста присутність батьків та дитини? Як подати документи до школи, яка не закріплена до будинку, де проживає дитина? «Слово і діло» зібрало відповіді на ці та інші питання щодо подачі документів до школи на дитину, яка йде в 1 клас у 2020-2021 навчальному році.

Як подавати документи під час карантину?

Через карантин школи зможуть приймати документи для зарахування в перший клас онлайн або переносити термін їх прийому залежно від карантину. Відповідне роз’яснення оприлюднено на сайті МОН.

«Засновник може дозволити подавати документи в сканованій формі електронною поштою без електронного цифрового підпису. Вхідні документи, отримані у такий спосіб, реєструються окремо від інших документів із зазначенням електронної адреси відправника і адресата», –зазначають у міністерстві.

Коли закінчується прийом документів?

Терміни прийому документів для зарахування визначають на місцях органи місцевого самоврядування та місцеві органи виконавчої влади. Однак цей термін не може бути меншим за один місяць.

Через епідеміологічну ситуацію МОН рекомендує закладам освіти організувати процес прийому документів після карантину.

Деякі школи та гімназії вже встановили кінцеву дату подання документів. Як і минулого року, це — 31 травня.

Що буде з конкурсами?

МОН наголошує, що під час зарахування до першого класу в державних закладах освіти заборонено проводити конкурси та заходи для перевірки знань і компетентностей дитини.

Конкурси допускаються лише в приватних закладах освіти та спеціалізованих закладах системи культури та спорту.

Які необхідно подавати документи?

Документи подаються одним із батьків дитини (або їх законними представниками) особисто.

Необхідно надати:

1) заяву про зарахування;

2) копію свідоцтва про народження дитини (разом із нею пред’являється оригінал);

3) оригінал медичної довідки за формою первинної облікової документації № 086-1/о «Довідка учня загальноосвітнього навчального закладу про результати обов’язкового медичного профілактичного огляду»;

4) документ, що підтверджує місце проживання дитини.

Присутність дитини під час подання заяви про зарахування, жеребкування або її зарахування не є обов’язковою і не може вимагатися працівниками закладу освіти чи бути умовою її зарахування.

Яким документом підтверджується місце проживання дитини?

МОН наголошує, що місце проживання дитини або її батьків (одного з її батьків) та місце реєстрації їхнього проживання не є тотожними поняттями, тому практика використання місця реєстрації як єдиного можливого підтвердження відповідного місця проживання є неприпустимим обмеженням права дитини на першочергове зарахування.

Для підтвердження інформації про місце проживання дитини надається оригінал одного з наступних документів (за вибором особи, яка подає заяву):

  • паспорт громадянина України (тимчасове посвідчення громадянина України, посвідка на постійне проживання, посвідка на тимчасове проживання, посвідчення біженця, посвідчення особи, яка потребує додаткового захисту, посвідчення особи, якій надано тимчасовий захист, довідка про звернення за захистом в Україні) одного з батьків дитини чи законних представників;

  • довідка про реєстрацію місця проживання особи (дитини або одного з її батьків чи законних представників);

  • довідка про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи;

  • документ, що засвідчує право власності на відповідне житло (свідоцтво про право власності, витяг з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, договір купівлі-продажу житла тощо);

  • рішення суду, яке набуло чинності, про надання особі права на вселення до житлового приміщення, визнання за особою права користування житловим приміщенням або права власності на нього, права на реєстрацію місця проживання;

  • документ, що засвідчує право користування житлом (договір найму/піднайму/оренди тощо), укладений між фізичними особами чи між юридичною і фізичною особами, зокрема щодо користування кімнатою в гуртожитку;

  • довідка про проходження служби у військовій частині;

  • акт обстеження умов проживання;

  • інший офіційний документ, що містить інформацію про місце проживання дитини та/або одного з її батьків чи законних представників.

Які документи потрібні для дітей з особливими освітніми потребами?

Необхідно надати:

  • перерахований вище стандартний набір документів;

  • висновок інклюзивно-ресурсного центру про комплексну оцінку дитини з особливими освітніми потребами чи висновок психолого-медико-педагогічної консультації (за наявності).

Хто має право першочергового зарахування до 1 класу?

Пріоритетне право на зарахування мають:

  • діти, які проживають на території обслуговування закладу освіти;

  • рідні (усиновлені) брати та сестри дитини, що вже навчається в цій школі;

  • діти працівників цієї школи;

  • випускники дошкільного підрозділу цієї школи (у разі його наявності).

Як дізнатися, до якої школи належить ваш будинок?

Батьки можуть дізнатися цю інформацію в школі або місцевому управлінні освіти.

Крім того, інформація про закріплену за закладом територію обслуговування, його спроможність (тобто кількість дітей, яку він може навчати), кількість учнів у кожному класі та наявність вільних місць у кожному з них обов’язково має бути оприлюдненою на сайті школи (або сайті управління освіти, якщо школа не має власного сайту).

Як подати документи до іншої школи?

Батьки мають право вільно обирати школу і подавати документи до будь-якого закладу освіти (без обмеження їх кількості) для зарахування на вільні місця.

Для цього в обрану школу подається заява для вступу на вільні місця.

Як зараховуються діти на вільні місця?

На вільні місця діти зараховуються за результатами жеребкування, якщо кількість заяв перевищує кількість вільних місць.

Процес відбору схожий на лотерею. У прозорий барабан чи скриньку складають жеребки. Кількість жеребків має відповідати кількості учнів, які претендують на зарахування. Коли жеребки завантажать у пристрій, кожен учасник жеребкування дістає жеребок для однієї дитини, розпаковує його, демонструє й оголошує всім присутнім.

Якщо на заході немає одного з батьків дитини чи уповноваженої ними особи, жеребок дістає один із членів комісії.

Як дізнатись, чи є в школі вільні місця?

Упродовж двох робочих днів після зарахування дітей школа має оприлюднити на своєму інформаційному стенді і сайті інформацію для батьків. Якщо школа не має власного сайту, ця інформація має з'явитися на сайті управління освіти.

Отже, на сайті має бути:

  • список зарахованих учнів (лише прізвища);

  • оголошення про дату, час, місце та спосіб проведення жеребкування (у разі його проведення);

  • інформацію про кількість вільних місць і прізвища дітей, які претендують на вільні місця;

  • наказ директора про утворення конкурсної комісії з трьох осіб для проведення жеребкування.

Раніше «Слово і діло» зібрало все, що наразі відомо про ЗНО-2020: затверджені МОН строки та умови проведення тестування, коли має початися вступна кампанія, коли стане відомо, хто пройшов на бюджет та коли почнеться новий навчальний рік для першокурсників.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: