Все про ЗНО-2020: затверджені МОН строки та умови проведення, вступна кампанія

Читать на русском
Хто може змінити місце проходження ЗНО, а хто ще встигне зареєструватися, що треба взяти із собою на тестування та які особливості оцінювання через карантин чекають на учнів?
Слово і діло

Міністерство освіти і науки затвердило терміни та умови проведення зовнішнього незалежного оцінювання в умовах карантину. Раніше МОН планувало два можливі сценарії проведення ЗНО і, судячи з опублікованих дат, освітяни вирішили дотримуватися першого сценарію. «Слово і діло» зібрало інформацію про терміни проведення пробного ЗНО, а також основної сесії ЗНО та подивилось, коли прогнозується початок вступної кампанії та новий навчальний рік.

Пробне ЗНО

Незважаючи на карантин, цього року ще встигнуть провести пробне зовнішнє незалежне оцінювання.

Пробне ЗНО з української мови та літератури відбудеться 15 червня, з інших предметів – 17 червня.

Оновлені запрошення-перепустки з адресами пунктів пробного тестування з'являться в особистих кабінетах учасників пробного ЗНО з 1 червня.

У МОН звертають увагу, що до пунктів тестування будуть пускати тільки за наявності:

  • оригіналу документу, за яким відбувалася реєстрація на пробне ЗНО (паспорт, ID-карта тощо);

  • запрошення-перепустки;

  • засобів індивідуального захисту – маски або респіратора (в тому числі виготовлених самостійно).

Учасникам радять взяти із собою дві-три ручки з чорнилом чорного кольору, за бажанням - прозору пляшку з питною водою та антисептик для рук.

Дізнатися результати пробного ЗНО можна буде за допомогою онлайн-сервісу. Для цього учаснику потрібно буде занести свої відповіді у спеціальний сервіс «Визначення результатів пробного зовнішнього незалежного оцінювання» в такі терміни:

  • 15-17 червня – з української мови та літератури;

  • 17-19 червня – з історії України, математики, біології, географії, фізики, хімії, а також англійської, німецької, французької та іспанської мов.

Для тих, хто скористається такою можливістю, результати тестування з української мови будуть оприлюднені до 21 червня, з решти предметів – до 23 червня.

Основна сесія ЗНО

У 2020 році основна сесія ЗНО відбудеться з 25 червня до 17 липня.

Тестування відбудуться з наступних предметів:

з математики – 25 червня;

з української мови та літератури – 30 червня;

з фізики – 2 липня;

з іспанської, німецької, французької мов – 6 липня;

з англійської мови – 7 липня;

з історії України – 9 липня;

з біології – 13 липня;

з географії – 15 липня;

з хімії – 17 липня.

Запрошення-перепустки на ЗНО, де буде вказано час і місце проведення тестувань, зареєстровані учасники зможуть завантажити зі своїх інформаційних сторінок до 4 червня. Також там буде розміщена інформація про результати основної сесії ЗНО – до 29 липня 2020 року.

Цьогоріч до участі в додатковій сесії ЗНО зможуть зареєструватися під час додаткового періоду реєстрації (25 травня – 9 червня) всі, хто не зміг зареєструватися до 24 березня.

Оновлені запрошення-перепустки з адресами пунктів пробного тестування з'являться в особистих кабінетах учасників пробного ЗНО з 1 червня. Для входу в особисті кабінети на сайті відповідного регіонального центру оцінювання якості освіти необхідно ввести логін та пароль, отримані раніше від регіонального центру оцінювання якості освіти.

Для друку запрошення-перепустки необхідно скористатися опцією «Сформувати запрошення-перепустку» – документ завантажиться у форматі PDF, після чого його можна буде роздрукувати.

Додаткова реєстрація

Щороку Український та регіональні центри оцінювання якості освіти проводять для певних категорій осіб додатковий період реєстрації для участі в додатковій сесії ЗНО.

У зв’язку з карантином на території України всі, хто не встиг зареєструватися в основний період, можуть зареєструватися в додатковий. У 2020 році цей період реєстрації триватиме з 25 травня до 9 червня включно.

Право на реєстрацію в додатковий період мають особи, які:

  • не змогли зареєструватися під час основного періоду реєстрації та проживають або перебувають на території, на якій встановлено карантин, режим надзвичайної ситуації або надзвичайного стану;

  • брали участь в АТО та/або у заходах із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі й стримування збройної агресії Російської Федерації в Донецькій та Луганській областях, або належать до категорії осіб з неконтрольованих територій та не зареєструвалися для участі в ЗНО в основний період;

  • проживають на тимчасово окупованій території або в населених пунктах, де органи державної влади тимчасово не здійснюють своїх повноважень, або переселилися з них та не зареєструвалися в основний період реєстрації;

  • за рішенням судів перебувають в установах виконання покарань, слідчих ізоляторах;

  • мають складати державну підсумкову атестацію у формі ЗНО, але через поважні причини не змогли зареєструватися в основний період реєстрації (такі особи реєструються для участі в додатковій сесії лише з навчальних предметів, з яких їм будуть зараховані результати ЗНО як оцінки за ДПА).

Зареєструватися для участі в додатковій сесії ЗНО можна, заповнивши реєстраційну картку на сайті УЦОЯО та подавши комплект реєстраційних документів особі, відповідальній за реєстрацію в закладі освіти, або надіславши його до відповідного регіонального центру оцінювання якості освіти. Дату подання реєстраційних документів буде визначено за відтиском штемпеля на поштовому конверті.

Комплект реєстраційних документів має містити:

  • оформлену реєстраційну картку;

  • заяву для участі в додатковій сесії;

  • засвідчену копію паспорта громадянина України;

  • засвідчену копію документа про повну загальну середню освіту (для випускників минулих років);

  • інші документи за потреби.

Умови проведення ЗНО

Міністерство охорони здоров'я затвердило умови для проведення зовнішнього незалежного тестування в Україні під час карантину.

Допуск до тестування буде здійснюватися лише за наявності маски або респіратора (у тому числі виготовлених самостійно), а також при відсутності температури і симптомів захворювання.

Місця для проведення ЗНО повинні відповідати наступним вимогам:

  • дистанція між учасниками під час тестування – щонайменше 1,2 метра один від одного;

  • на вході в будівлю – місце для обробки рук антисептиком;

  • в санітарних кімнатах – рідке мило, антисептики й паперові рушники;

  • під час тестування, за сприятливої погоди, рекомендується відкривати вікна при закритих вхідних дверях;

  • заборонений допуск у будівлю осіб, які супроводжують, крім тих, хто супроводжує людей з інвалідністю;

  • у місцях проведення тестування повинні чергувати медичні працівники;

  • наявність контейнерів або урн із кришкою для використаних масок на виході;

  • перед та після тестування аудиторії провітрюються щонайменше 30 хв.;

  • проведення дезінфекції поверхонь, дверних ручок, столів, місць для сидіння після тестування.

Пункти тестування мають бути забезпечені антисептиками, дезінфекторами, а кожен учасник отримає захисну маску.

Рекомендовано мати при собі дві-три ручки з чорнилом насиченого чорного кольору, за бажанням – прозору пляшку з питною водою та антисептик для рук.

Додаткова сесія ЗНО

Цьогоріч додаткова сесія зовнішнього незалежного оцінювання знань випускників шкіл пройде з 24 червня до 10 серпня.

Реєстрація на додаткову сесію ЗНО розпочалася 25 травня і триватиме до 9 червня.

Відповідно до опублікованого графіку 24 червня пройде додаткове тестування з фізики, з математики – 28 червня.

Далі, 29 червня відбудеться тестування з іспанської мови, потім 30 червня – з французької мови, з німецької мови – 31 липня, з англійської мови – 3 серпня, з української мови та літератури – 4 серпня.

Додаткове тестування з біології відбудеться 5 серпня, з історії України – 6 серпня, географії – 7 серпня, хімії – 10 серпня.

Результати ЗНО будуть опубліковані до 14 серпня.

Зареєструватися на додаткову сесію можуть ті, хто не встиг цього зробити, у період з 3 лютого до 24 березня.

Особливості ЗНО-2020

Через карантин із тестів ЗНО не будуть видаляти питання з програми квітня-травня 11 класу, коли учні змушені були навчатися дистанційно.

Як пояснили в Центрі оцінювання якості освіти, підготовка тестового зошита триває 3 роки, протягом яких їхній зміст проходить експертну оцінку, апробацію. Тестові зошити на ЗНО 2020 року вже зверстані та понад 70% з них вже надруковано. Нові друкувати не будуть.

У Центрі запевняють, що в тестах дуже мало завдань із навчального матеріалу, що вивчається у квітні-травні 11 класу. Може бути одне завдання на весь тест. Модель ранжування результатів тестування знижує вплив зовнішніх чинників і УЦОЯО зможе статистично згладити певні прогалини в підготовці учасників через карантин.

Цьогоріч змінити перелік навчальних предметів для проходження ЗНО неможливо. Внести зміни учасники могли лише до 24 березня 2020 року.

Змінити місце проходження ЗНО можна, лише якщо учасник перебуває на відстані понад 150 км від раніше визначеного пункту тестування або в іншій області. Випускники поточного року для зміни місця проходження ЗНО мають звернутися до свого закладу освіти. Усі інші можуть звернутися до свого регіонального центру оцінювання якості освіти.

Під час вступу до навчальних закладів вищої освіти будуть також дійсними сертифікати ЗНО 2017 (окрім результатів ЗНО з англійської, французької, німецької, іспанської мов) та 2018 і 2019 років.

Вступна кампанія 2020 року

МОН ще не оприлюднив остаточну інформацію щодо вступної кампанії, але, зважаючи на те, що ЗНО проходитиме за першим сценарієм,початок реєстрації електронних кабінетів для вступу передбачався з 1 серпня.

Вступні іспити та творчі конкурси (за виключенням військових навчальних закладів) планувалося провести протягом 1-12 серпня, а для абітурієнтів, які вступають за контрактом, до 22 серпня.

Прийом заяв та документів у електронній формі за першим сценарієм мав тривати з 13 до 22 серпня. Про зарахування абітурієнтів на місця держзамовлення мають оголосити 1 вересня. За попередньою інформацією початок навчального року для студентів І курсу переноситься на 15 вересня.

Раніше «Слово і діло» писало, що у МОН назвали правила проведення сесій у вишах.

Також ми розбиралися, у яких областях найбільше відмінників за результатами ЗНО.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: