Стрілянина в Броварах та зґвалтування в Кагарлику: чи гарантує МВС безпеку

Читать на русском
Валерій Димовполітолог

Унаслідок стрілянини в Броварах, яка сталася сьогодні вранці, поліція затримала вже 20 осіб. Глава МВС Арсен Аваков повідомив, що конфлікт стався між представниками фірм, які займаються пасажирськими перевезеннями в Броварах. За однією з версій, вони можуть бути пов'язані з корупційними оборудками з тендерами з розподілу маршрутів. У коментарі «Слово і діло» експерт-політолог Валерій Димов відзначив, що корупційна складова в правоохоронній системі призводить до того, що держава втрачає монополію на застосування сили.

«Ми бачимо політизацію процесів у правоохоронній системі, що свідчить про корупційну складову. Це породжує відповідне ставлення поліцейських до людей і навпаки. Якщо поліція не бореться зі злочинами, то це «поліція порожнечі». Цей вакуум заповнюють кримінальні структури, а держава втрачає свою монополію на застосування насильства», – наголосив Димов.

У МВС назвали кількість поранених під час стрілянини у БроварахПід час стрілянини у Броварах, яка сталася сьогодні зранку, 29 червня, було поранено трьох осіб.

«Суть проблеми в тому, що проблему має бути локалізовано. Коли горять торф’яники, пожежу зверху ніхто не тушить. Зміна керівництва також не буде вирішенням питанням. Від зміни прізвищ система отримує тільки дивіденди. Ми бачимо інші процеси», – сказав Димов.

Також політолог зазначив, що порушення з боку поліцейських також були і під час так званого штурму ДБР Національного музею Івана Гончара, коли відбулося захоплення приміщення без ухвали суду.

«Коли проблема всередині МВС, то локалізація проблем «зверху» не приведе до бажаних результатів, тому що в рамках реформи була оновлена тільки патрульна поліція, а слідство і інші підрозділи не реформовані. Ми бачили давно, що в поліцію поверталися через суди ті люди, які не пройшли атестацію, ті, хто і спричиняв такі собі «Врадіївки». Тому, такі події – послідовні. Останні події – це ланцюг тому, що до того було вбивство хлопчика, до того – стрілянина під Києвом», – прокоментував експерт-політолог Валерій Димов.

Водночас він додав, що події у Врадіївці 2013 року стали символом свавілля в поліції, але не призвели до жодних наслідків.

Раніше, у Броварах вранці 29 травня сталася стрілянина за участю близько 100 осіб. Були поранені три людини. Поліція повідомила про затримання 11 учасників інциденту.

Один автобус з озброєними людьми приїхав із Вінниці, інша група на трьох мікроавтобусах прибула зі столиці.

Крім того, нещодавно стало відомо, що працівники поліції Микола Кузів та Сергій Сулима обґрунтовано підозрюються в зґвалтуванні, тортурах і побитті 26-річної жінки, яку викликали до відділення поліції як свідка.

Нагадаємо, Голосіївський районний суд Києва заарештував поліцейського Сергія Сулиму, затриманого за підозрою у згвалтуванні жінки.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: