Децентралізація в ОРДЛО: чи порушить Конституцію надання повноважень регіонам у рамках реформи

Читать на русском
Віталій Баладиректор Агентства моделювання ситуацій
Петро Олещукполітичний експерт

Тимчасово окуповані території Донбасу потрапляють до перспективних планів формування громад. Про це заявив президент Володимир Зеленський, пише пресслужба ОПУ. При цьому в анексованому Криму децентралізацію не планують. На думку політолога, директора «Агентства моделювання ситуацій» Віталія Бали, це може підірвати статус Донбасу всупереч Конституції. Про це експерт заявив у коментарі «Слово і діло». Водночас Петро Олещук зауважив, що статус тимчасово окупованих територій Донбасу може бути вирішений тільки в рамках реформи децентралізації, яка проходить у всій Україні.

«Тут є певна гра. Можливо, це спроби Зеленського ввести в оману не тільки росіян, але й українців: щоб не вносити зміни до Конституції (щодо статусу тимчасово окупованих територій – ред.), умовно кажучи, назвати це децентралізацією. Але це дуже небезпечний шлях», – наголосив Віталій Бала.

За його словами, сама реформа децентралізації в контексті вирішення питання надання особливих повноважень Донбасу відкриє шлях до федералізації.

Водночас політолог Петро Олещук додав, що виконанння Мінських угод може бути лише в рамках децентралізації.

«У будь-якому разі на практиці це реалізувати неможливо. Це, найімовірніше, покликано реалізувати позицію України в рамках Мінських угод. Ми говоримо про те, що ми готові реалізувати Мінські угоди. За Зеленського неодноразово йшлося про те, що реалізація цих домовленостей можлива не на основі якогось особливого статусу, а на основі надання повноважень відповідним громадам через децентралізацію. Тому це єдиний шлях реалізації Мінських угод. Вірогідно, саме так потрібно трактувати слова президента», – сказав експерт.

Він додав, що такий шлях не буде суперечити Конституції, оскільки дія закону про особливий статус окремих регіонів Донецької та Луганської областей не була продовжена.

«Треба розуміти, що нічого антиконституційного тут немає, якщо ми говоримо про запровадження децентралізації на всій території України, без виокремлення особливих статусів для особливих регіонів. Про Крим зараз не згадали, але він теж не повинен бути виокремлений. Зараз ідеться про заяви, але в результаті, я впевнений, Крим буде згаданий», – резюмував Петро Олещук.

Нагадаємо, Зеленський заявив, що перспективні плани щодо децентралізації були затверджені для всієї території України, за винятком окупованого Криму.

Також нагадаємо, посол США при ОБСЄ закликав Росію припинити окупацію Криму.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: