Рада схвалила законопроект про децентралізацію у другому читанні

Читать на русском
Документом передбачається запровадитти поняття адміністративного центру територіальної громади й території територіальної громади.

Парламент ухвалив у другому читанні законопроект №2653 «Про внесення змін до закону «Про місцеве самоврядування в Україні», яким Кабмін уповноважили визначати адмінцентри територіальних громад.

За нього проголосували 264 депутати під час позачергового засідання Ради в четвер, 16 квітня.

Документом передбачається запровадитти поняття адміністративного центру територіальної громади й території територіальної громади.

Зміна регламенту: наслідки рішення для РадиУхвалення змін до регламенту ВР розблокує розгляд критичних рішень та обумовить створення нової коаліції.

До ухвалення закону про адміністративно-територіальний устрій України визначення адміністративних центрів територіальних громад та затвердження територій територіальних громад здійснює Кабмін.

«Рішення Кабінету міністрів про визначення адміністративних центрів територіальних громад і затвердження територій територіальних громад подається до Центральної виборчої комісії для ухвалення нею рішення про призначення перших місцевих виборів депутатів сільських, селищних, міських рад та сільських, селищних, міських голів відповідних територіальних громад», – зазначено в тексті закону.

Передбачено, що адмінцентром ОТГ визначається населений пункт (село, селище, місто), що має розвинену інфраструктуру і, як правило, розташований ближче до географічного центру території тергромад і в якому розміщується представницький орган місцевого самоврядування цієї громади.

«Встановити, що визначення адміністративних центрів територіальних громад та затвердження територій територіальних громад здійснюється на основі затверджених Кабінетом міністрів України перспективних планів формування територій громад Автономної республіки Крим, областей», – наголошується в документі.

Також прописано, що у 2020 році перші місцеві вибори депутатів сільських, селищних, міських рад та відповідних сільських, селищних, міських голів територіальних громад, території яких затверджені КМУ на підставі цього закону, проводяться одночасно з черговими місцевими виборами 2020 року.

«Кабінету міністрів у тримісячний строк з дня набуття чинності цим законом підготувати та подати на розгляд Верховної ради України законопроекти про ліквідацію та утворення районів», – йдеться в тексті.

Також Верховна рада ухвалила в другому читанні і в цілому законопроект 1043 про внесення змін до регламенту.

Нагадаємо, Рада змінила розгляд кримінальних справ у період карантину.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: