Нацрада з питань телебачення і радіомовлення: хто керує та які рішення ухвалює

Читать на русском

В умовах гібридної, зокрема інформаційної, війни діяльність Національної ради з питань телебачення і радіомовлення набуває особливого значення, а рішення її керівництва впливають на інформаційну політику України. Важливим нюансом є те, що чотирьох із восьми членів Нацради призначає президент України, і ще чотирьох – парламент. «Слово і діло» пропонує подивитись, хто зараз працює в Нацраді, а хто вже відійшов від справ, та які рішення ухвалював цей регуляторний орган останнім часом.

Голова Нацради обирається її членами таємним голосуванням. Кандидатури на цю посаду висуваються за поданням не менше трьох її членів. Обраним на посаду голови Нацради вважається кандидат, який набрав щонайменше п’ять голосів.

На засіданні 22 квітня 2020 року члени Національної ради обрали з-поміж себе керівний склад регуляторного органу. Головою Нацради обрано Ольгу Герасим’юк, яка була призначена Верховною радою членом регуляторного органу ще в липні 2014 року.

Першим заступником голови став Валентин Коваль (призначений Петром Порошенко у вересні 2016 року), а заступником голови – Олег Черниш (призначений ВР у липні 2014 року). Юрія Зіневича обрано відповідальним секретарем Національної ради (призначений членом Нацради Володимиром Зеленським у липні 2019 року).

До цього відповідальним секретарем Нацради був Олександр Ільяшенко, який призначений членом цього органу парламентом у липні 2014 року.

Нацрада заборонила трансляцію ще трьох російських телеканалівНацрада України з питань телебачення і радіомовлення заборонила трансляцію телеканалів Еврокино, ТОПШОП ТВ і Зоопарк, країною-правовласником яких є Російська Федерація.

Одні з перших указів президента Володимира Зеленського стосувалися звільнення члена Нацради, призначеного Порошенком. Причому п’ятий президент на завершення каденції звільнив члена Нацради Юрія Артеменка та призначив Володимира Горковенка. Натомість Зеленський скасував укази свого попередника.

Ще три члени Нацради були призначені за каденції президента Зеленського. Рік тому парламент призначив членом Нацради Максима Оноприєнко. Двох членів Нацради призначив президент: колишню очільницю пресслужби студії «Квартал 95» Тетяну Руденко – 12 травня 2019 року та ексдиректора з маркетингу мережі кінотеатрів «Сінема Сіті» Олену Ніцко – 15 квітня 2020 року.

Перед цим були звільнені Костинський та Фещук, який призначав ще попередник Зеленського.

Нацрада має досить широкі повноваження, зокрема погоджує видачу ліцензій. У 2017 році на ефірне мовлення було видано 388 ліцензій, у 2018 році – 328, а в 2019 році – 361 ліцензій.

На супутникове мовлення у 2017 році Нацрада видала 103 ліцензії, наступного року – 97, а у 2019-му – 129 ліцензій.

Найчастіше Нацрада штрафує порушників через неподання або несвоєчасне подання інформації щодо прозорості власності мовника. У 2017 році було накладено 160 штрафів на суму понад 216 тис. грн. Наступного року кількість штрафів зменшилася до 116 (на 167,5 тис. грн). У 2019 році було стягнуто тільки 70 штрафів на 58 тис. грн.

Штрафи за порушення законодавства про телерадіомовлення стягувалися набагато менше разів. У 2017 році – 30 штрафів на 1 млн 97 тис. грн, у 2018 році – 22 штрафи на 1 млн 14 тис. грн, у 2019 році – 16 штрафів на 87 тис. грн.

Кількість виявлених порушень квот на радіо з 2017-го до 2019 року значно зменшилася. Якщо у 2017 році було накладено 13 штрафів за порушення обсягу пісень українською мовою на загальну суму 899,4 тис. грн, то у 2019-му – 3 штрафи на 5,5 тис. грн.

Раніше «Слово і діло» писало, що Національна рада з телебачення і радіомовлення планує після карантину провести позапланову перевірку телеканалу «1+1» через те, що в новинах було показано карту України без анексованого Криму.

Також ми повідомляли, що у квітні Нацрада призначила позапланову перевірку телеканалу «112 Україна» через демонстрування російського мультфільму за участю російського актора Олександра Михайлова, який входить у «чорний список».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: