Денісова повідомила про критичний стан фігуранта «справи Хізб ут-Тахрір»

Читать на русском
Український політичний в'язень Джеміль Гафаров, якого звинувачують в участі діяльності забороненої в РФ організації Хізб ут-Тахрір, перебуває у критичному стані.

Український політичний в'язень Джеміль Гафаров, якого звинувачують в участі діяльності забороненої в РФ організації «Хізб ут-Тахрір», перебуває у критичному стані.

Про це написала омбудсмен Людмила Денісова у Facebook, закликавши відпустити кримського татарина з-під варти за станом здоров'я.

За її словами, Гафаров має другу групу інвалідності і вже понад рік незаконно утримується в СІЗО міста Севастополь (Крим).

«З-за наявних хронічних захворювань і поява нестерпної болі в області грудної клітини, нирок і постійного високого тиску (Гафаров - ред.) не може міститися в умовах місця несвободи. Адже в пенітенціарних установах не забезпечують Джемилю Гафарову проведення жодного медичного обстеження та не надають належної медичної допомоги», - зазначила Денісова.

Омбудсмен закликала змінити запобіжний захід політв'язню і звільнити його з-під варти на підставі статті 110 Кримінально-процесуального кодексу Російської Федерації і Федерального закону РФ від 21.11.2011 № 323-ФЗ «Про основи охорони здоров'я громадян у Російській Федерації».

«На цій підставі невідкладно звертаюся до уповноваженого з прав людини в РФ Тетяні Москальковой з вимогою порушити клопотання перед правоохоронними органами Росії про скасування заходів - утримання під вартою. Крім того, вимагаю вжити заходів щодо надання належного медико-санітарного забезпечення громадянина України...», - повідомила Денісова.

Раніше повідомлялося, що Федеральна служба виконання покарань РФ етапувала фігуранта справи Хізб ут-Тахрір Енвера Сейтосманова у російську колонію.

Нагадаємо, 15 листопада в Російській Федерації розпочався суд над 8 фігурантами бахчисарайської «справи Хізб ут-Тахрір». Російський Південний окружний військовий суд Ростова-на-Дону почав розгляд справи щодо 8 жителів окупованого Бахчисарая, активістів громадського руху «Кримська солідарність».

Крім того, так званий «Верховний суд» анексованого Криму відхилив апеляції адвокатів двох фігурантів другої сімферопольської «справи Хізб ут-Тахрір» Рези Ізетова та Аліма Карімова.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: