Що зобов'язані декларувати чиновники в різних країнах світу

Читать на русском

Через карантин українські держслужбовці можуть подати електронні декларації до 1 червня, а не до 1 квітня, як зазвичай. Але все одно вже за місяць ми побачимо повну картину доходів чиновників: можливо, хтось виграв у лотерею, а хтось ще отримав компенсацію за політичне переслідування. Поки «Слово і діло» пропонує подивитися, що зобов'язані декларувати чиновники в інших країнах.

Нагадаємо, що в Україні декларація чиновника повинна містити загальні відомості (ім'я, місце проживання, посада, склад сім'ї), а також інформацію про цінне майно (рухоме і нерухоме), доходи (готівка і кредити), банківські вклади, цінні папери, подарунки та витратах.

Аналогічні правила декларування діють і в Росії. Але із цього року російські чиновники повинні будуть вказувати в декларації також відомості про активи, розділені при розлученні або в результаті шлюбного договору.

У Китаї всі державні службовці щорічно подають декларацію не тільки зі своїми витратами й доходами, але й своїх близьких. Не так давно для китайських чиновників запровадили ще одне правило: їх зобов'язали декларувати свої активи за кордоном, у тому числі нерухомість (це ж стосується й близьких родичів).

У Британії, Німеччині, Молдові та Румунії чиновникам не потрібно декларувати витрати. У Казахстані з цього року деякі державні службовці, депутати й судді повинні публікувати декларації про доходи у відкритих джерелах.

Нагадаємо, народна депутатка Юлія Тимошенко задекларувала майже 150 млн грн компенсації шкоди, заподіяної політичними репресіями. «Слово і діло» підрахувало, скільки коштував кожен день перебування лідера «Батьківщини» за ґратами.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: