Адаптивний карантин: як уряд має повертати до життя регіони

Читать на русском
Юрій Ганущакексперт з питань місцевого самоврядування

У МОЗ назвали області, які не готові перейти до послаблення карантинних заходів відсьогодні, 22 травня. Згідно з повідомленням через епідситуацію з вірусом поки не готові до другого етапу послаблення карантину Київ, Волинська, Дніпропетровська, Донецька, Закарпатська, Київська, Луганська, Миколаївська, Полтавська, Рівненська, Хмельницька, Чернівецька області. Експерт з адмінреформи, директор Інституту розвитку територій Юрій Ганущак у коментарі «Слово і діло» зазначив, що рішення про точковий характер заходів із врахуванням регіональних особливостей повинен був бути запровадженим від самого початку.

«Усі області готові до зняття обмежень, і всі регіони потрібно відкривати. Треба негайно відновлювати економіку й залишати карантинні заходи для певних приміщень. Навіть не для регіонів і не для районів, а для приміщень. Я не знаю жодного випадку, коли заражалися на вулиці», – прокоментував Ганущак.

З'явився список областей, яким рано пом'якшувати карантинПом'якшення карантину з 22 травня. Київ і 11 областей України поки не готові до послаблення карантину.

На його думку, карантин треба застосовувати вибірково щодо закладів, де перебувають окремі групи населення.

Експерт підкреслив, що всі регіони повинні бути відкриті одночасно.

«Законом передбачено ухвалення рішень регіонами щодо того чи іншого порядку? Хто це має вирішувати? Мабуть, тільки уряд. Треба виходити з того, що так звана епідемія здається дуже дивною. Це щось на кшталт того, як стріляти із гармати по горобцях. Тобто паралізували на вимогу санітарного лікаря діяльність всієї держави, щоб врятувати 500 осіб. Заходи просто не співрозмірні із тією небезпекою, яку ми маємо», – сказав Юрій Ганущак.

Експерт пояснив, що від самого початку уряд повинен буд надати можливості регіонам визначати порядок обмежувальних заходів.

Нагадаємо, в Україні з 22 травня починається адаптивний карантин. Зокрема, вже відсьогодні пустять громадський транспорт, а з 25 травня – відкриють метро й дитсадки.

У червні дозволять відкрити спортзали, кафе й ресторани, а також відновлять авіаперельоти. Адаптивний карантин діятиме до 22 червня.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: