Справа про захоплення моряків: чи може Україна отримати компенсацію від РФ

Читать на русском
Сергій Грабськийвійськовий експерт

Президент Володимир Зеленський уповноважив заступника міністра закордонних справ України Євгена Єніна представляти Україну в Міжнародному суді ООН у справі про захоплення в полон українських моряків поблизу Керченської протоки РФ. Міжнародний трибунал із морського права орієнтовно ухвалить рішення у справі про захоплення Росією українських моряків і кораблів наприкінці 2022-го – на початку 2023 року. У коментарі «Слово і діло» глава ради Всеукраїнського об'єднання «Союз учасників миротворчих операцій» Сергій Грабський зауважив, що Україна має право на моральне та матеріальне відшкодування у цій справі.

«Притягнення до відповідальності конкретних осіб – це малоймовірно, тому що це не рівень міжнародного суду. Тут буде визначатися вина і право на відшкодування між країнами», – наголосив Грабський.

Україна подасть меморандум проти РФ до Міжнародного морського трибуналуУкраїна підготувала меморандум до Міжнародного морського трибуналу проти РФ у справі про незаконне затримання трьох кораблів ВМС і 24 членів їхніх екіпажів.

Він додав, що спрогнозувати терміни розгляду складно, оскільки міжнародне правосуддя розтягнуте в часі.

«Це буде відповідальність про перешкоджання судноплавству, про незаконне захоплення плавзасобів і особового складу. Ми маємо право відшкодовувати збитки, матеріальні в тому числі. Адже ми знаємо, що в результаті захоплення наші судна потребували ремонту. Ми говоримо і про моральні, і про матеріальні відшкодування, які можуть бути виставлені Україною по цій справі», – зауважив Сергій Грабський.

Зокрема, експерт припустив, що призначення Євгена Єніна не відобразиться на принциповій та послідовній позиції України.

«Ми знаємо, що пан Єнін постійно виступав на захист інтересів України. Він дипломати й може підтримувати постійний градус інтересу. Навіть у міжнародній практиці потрібно підштовхувати певні діяння», – резюмував глава ради Всеукраїнського об'єднання «Союз учасників миротворчих операцій» Сергій Грабський.

Раніше повідомлялося, що Україна підготувала меморандум до Міжнародного морського трибуналу проти РФ у справі про незаконне затримання трьох кораблів ВМС і 24 членів їхніх екіпажів.

Як відомо, Росія затримала українські військові катери «Нікополь», «Бердянськ» і буксир «Яни Капу» з українськими моряками 25 листопада 2018 року. 24 українських моряки були заарештовані за звинуваченням у «незаконному перетині кордону РФ», троє з них зазнали поранень.

25 травня Міжнародний трибунал з морського права зобов'язав Росію негайно повернути під контроль України «Нікополь», «Бердянськ» і «Яни Капу», а також 24 членів їх екіпажів.

7 вересня Україна та Росія провели обмін утримуваними особами за формулою «35 на 35». До України повернулися 24 моряки і ще 11 осіб, які були в різні роки засуджені російськими судами.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: