МЗС назвав терміни рішення трибуналу у справі про захоплення моряків

Читать на русском
Міжнародний трибунал з морського права орієнтовно винесе рішення у справі про захоплення Росією українських моряків і кораблів в кінці 2022 - на початку 2023 року.

Міжнародний трибунал з морського права орієнтовно винесе рішення у справі про захоплення Росією українських моряків і кораблів в кінці 2022 - на початку 2023 року.

Про це на онлайн-брифінгу заявив заступник міністра закордонних справ і представник України у міжнародних судах проти Росії Євген Єнін.

За його словами, трибунал може розділити процес на дві стадії або розглядати як єдине ціле.

«Ми очікуємо на рішення трибуналу протягом кінця 2022 - початку 2023 року», - зазначив Єнін.

Він уточнив, що Росії дадуть три місяці на подачу заперечень з приводу юрисдикції трибуналу. Показання з української сторони будуть давати члени екіпажу захоплених у листопаді 2018 року кораблів, а також їхній адвокат Микола Полозов. На сьогодні Україна не може розголошувати суму заявленого збитку, оскільки меморандум є конфіденційним.

Раніше повідрмлялося, що Україна підготувала меморандум до Міжнародного морського трибуналу проти РФ у справі про незаконне затримання трьох кораблів ВМС і 24 членів їхніх екіпажів.

Як відомо, Росія затримала українські військові катери «Нікополь», «Бердянськ» і буксир «Яни Капу» з українськими моряками 25 листопада 2018 року. 24 українських моряки були заарештовані за звинуваченням в «незаконному перетині кордону РФ», троє з них отримали поранення.

25 травня Міжнародний трибунал з морського права зобов'язав Росію негайно повернути під контроль України «Нікополь», «Бердянськ» і «Яни Капу», а також 24 членів їх екіпажів.

7 вересня Україна та Росія провели обмін утримуваними особами за формулою «35 на 35». В Україну повернулися 24 моряків і ще 11 осіб, які були в різні роки засуджені російськими судами.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: