Україна подасть меморандум проти РФ до Міжнародного морського трибуналу

Читать на русском
Україна підготувала меморандум до Міжнародного морського трибуналу проти РФ у справі про незаконне затримання трьох кораблів ВМС і 24 членів їхніх екіпажів.

Україна підготувала меморандум до Міжнародного морського трибуналу проти РФ у справі про незаконне затримання трьох кораблів ВМС і 24 членів їхніх екіпажів.

Про це 20 травня заявив заступник міністра закордонних справ Євген Єнін в ефірі телеканалу Україна 24.

«Буквально до кінця цього тижня, саме 22 травня цього року, ми плануємо подачу меморандуму до Міжнародного морського трибуналу проти Російської Федерації у справі проти незаконного затримання трьох кораблів Військово-морського флоту і 24 членів їхніх екіпажів», – зазначив Єнін.

Він додав, що Україна вимагатиме від РФ моральної та матеріальної компенсації для українських моряків.

«Безумовно, ми досліджували найкращі світові практики, у тому числі практику Європейського суду із прав людини, і ми, безумовно, на максимальному рівні будемо вимагати компенсацію збитку нашим морякам, причому як матеріальної, так і компенсації їхніх моральних збитків», – уточнив заступник міністра закордонних справ.

Єнін підкреслив, що міністерство працює над кейсами проти Росії в повному обсязі, і жоден процес не призупинено.

Як відомо, Росія затримала українські військові катери «Нікополь», «Бердянськ» і буксир «Яни Капу» з українськими моряками 25 листопада 2018 року. 24 українських моряки були заарештовані за звинуваченням в «незаконному перетині кордону РФ», троє з них отримали поранення.

25 травня Міжнародний трибунал з морського права зобов'язав Росію негайно повернути під контроль України «Нікополь», «Бердянськ» і «Яни Капу», а також 24 членів їх екіпажів.

7 вересня Україна та Росія провели обмін утримуваними особами за формулою «35 на 35». В Україну повернулися 24 моряків і ще 11 осіб, які були в різні роки засуджені російськими судами.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: