Безробіття в Україні: чи стане легше знайти роботу після карантину

Читать на русском
Ілля НесходовськийЕксперт «Реанімаційного пакету реформ»

Державна служба зайнятості з початку карантину в Україні працевлаштувала майже 90 тисяч осіб. У коментарі «Слово і діло» директор Інституту соціально-економічної трансформації Ілля Несходовський зазначив, що влітку та восени ситуація з безробіттям залишатиметься складною, хоча певні позитивні зрушення будуть.

«Те, що восени ситуація буде кращою, ніж влітку – це однозначно. Але чи вирівняється ситуація до того рівня, на якому вона була на початку року? Це сумнівно. У нас буде влітку період збільшення звільнень, зменшення заробітних плат, восени ситуація покращиться, але рівень безробіття залишатиметься високим», – сказав Несходовський.

Інструкція для безробітних під час карантину: виплати, субсидії, онлайн-облік, часткове безробіттяСтатус безробітного буде надаватися з першого дня реєстрації в центрі зайнятості. Подати документи можна дистанційно.

Економіст зазначив, що спостерігатиметься тенденція до покращення економіки, але швидких позитивних змін не буде.

«У цілому, якщо ми виходимо з того, що робочі місця залежать від розвитку економіки, то сьогодні уряд не насичує економіку грошима. Як результат, створюються відповідні перешкоди. Зокрема й щодо виділення кредитів, і щодо виплат оголошених допомог із безробіття тощо. Невиконання таких зобов’язань призводить до того, що людей звільняють. Тому в нас кількість безробітних буде тільки збільшуватися. Зараз після закінчення карантину люди сподіваються, що вони зможуть вийти на ті самі прибутки й обсяги реалізації, які були до кризи, але помиляються. За ці два місяці люди витратили заощадження, які в них були, й це відобразиться на обсягах реалізації. Як результат, підприємці будуть змушені економити», – прокоментував Несходовський.

Експерт пояснив, що в таких умовах продовжиться ріст безробіття та будуть скорочуватися обсяги.

«Покращення залежить від того, як діятиме уряд. Чи буде він вживати заходів, щоб сприяти зайнятості населення? Тому що на цей час програма, яка оголошена про створення 500 тисяч робочих місць в основному стосується сфери благоустрою, зокрема підмітання вулиць, а також у сфері будівництва. Це досить сумнівно. Навряд чи буде створена така кількість робочих місць, бо заробітна плата дуже низька», – прокоментував директор Інституту соціально-економічної трансформації Ілля Несходовський.

Нагадаємо, у Кабміні розробили й готові презентувати програму, яка допоможе подолати безробіття.

Як відомо, тільки в травні встали на облік ще 140 тисяч безробітних.

Також повідомлялося, що Кабмін виділив 6 мільярдів на допомогу з безробіття.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: