Зростання безробіття: чи можливо подолати кризу на ринку праці та за рахунок чого

Читать на русском
Володимир Сіденкоекономічний експерт
Олексій Дорошенкодиректор Асоціації постачальників торговельних мереж

З початку карантину кількість звернень українців до центрів зайнятості зросла в 10 разів. Про це повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль. «Доручив Мінекономіки надати центрам зайнятості всі інструкції, щоб прискорити виплату людям допомоги з тимчасового безробіття. Порівняно з докарантинним періодом, кількість звернень до відповідних служб зросла в 10 разів», – сказав прем'єр-міністр Денис Шмигаль. У коментарі «Слово і діло» експерт економічних програм Центру Разумкова Володимир Сіденко пояснив, що карантинними заходами влада сама спровокувала таку ситуацію на ринку праці і припустив, що тенденція буде погіршуватися. У свою чергу, директор Української Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко більш оптимістичний і впевнений, що в уряду є можливості подолати кризу у сфері зайнятості.

Володимир Сіденко переконаний, що кризи у сфері зайнятості можна було уникнути, якби влада в питанні боротьби з коронавірусом орієнтувалася не на виключно заборони, а на виявлення осередків зараження, масове тестування і цільову ізоляцію.

Експерт уточнив, що Україна в економічному плані не була готова до заборонених заходів, оскільки в країні немає ані резервів, ані грошей. При цьому держава обрала найпростіший спосіб боротьби з інфекцією: все зупинити і заборонити. Наслідки очевидні, ба більше, вони тільки в початковій фазі свого розвитку, зазначив Сіденко.

«Той випадок, коли ліки гірші за хворобу, точніше ліки у вигляді заборонних заходів виявилися з побічними ефектами. Скорочення зарплат, падіння ВВП, зростання безробіття – це тільки початок», – констатував Володимир Сіденко.

Експерт економічних програм Центру Разумкова підкреслив, що в держави немає коштів, щоб утримувати або хоч якось підтримувати таку кількість безробітних. Більше того, поки незрозуміло, коли Україна отримає транш МВФ і чи вистачить навіть цих коштів, зазначив економіст.

Володимир Сіденко висловив сумніви з приводу того, що грошей, які надасть МВФ, вистачить для подолання проблем, оскільки розрив у бюджеті становить близько 300 мільярдів гривень, що перевищує 10 мільярдів доларів.

За словами Сіденка, без перегляду виплат за зовнішніми боргами нічого не вийде.

«Друга половина квітня в режимі карантину. Про вірус в Китаї було відомо ще в січні. Чим займалася влада в Україні весь цей час? Розраховувала, що нас не зачепить? Чому було не закупити маски, тести? А тепер ми застосовуємо найпростіші заходи – заборони», – поділився думкою експерт.

При цьому він назвав дуже оптимістичними плани прем'єра щодо створення 500 тисяч робочих місць, оскільки незрозуміло поки, хто і як їх буде створювати.

Інструкція для безробітних під час карантину: виплати, субсидії, онлайн-облік, часткове безробіттяСтатус безробітного буде надаватися з першого дня реєстрації в центрі зайнятості. Подати документи можна дистанційно.

«Робочі місця створюють підприємці. Звичайно, окремі сектори можна підняти. Наприклад, компанії, які займаються інтернет-торгівлею, служби доставки, експедиторські компанії можуть розширити свою сферу діяльності. Але це не компенсує рівень безробіття. Коли значна кількість укарїнців має базові доходи, то їм доводиться просто обмежувати розтрати. Обмеження витрат – спад економіки й безробіття. Не працюють підприємства, які створюють на ринку і попит, і пропозицію. Тому Україна має подвійний шок для економіки і подолати його вкрай важко», – прокоментував експерт економічних програм Центру Разумкова Володимир Сіденко.

Директор Української Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко, у свою чергу, зазначив, що рівень безробітних в Україні дійсно зростає та з-за кордону повернулося багато українців, які теж вважаються безробітними. Але, на думку аналітика, з кризової ситуації ще можна вийти, якщо вжити певних заходів.

Дорошенко зауважив, що перекрити падіння в економіці можна, однак не завжди за рахунок популярних рішень. З іншого боку, у складні часи й такі кроки є виправданими, додав він.

Економіст переконаний, що рівень безробіття можна знизити тільки за рахунок малого бізнесу й мікробізнесу, який зараз страждає більше за всіх.

«Тільки за рахунок цього можна піднятися. У всіх країнах світу так і роблять. Великі податки ці категорії не платять, самі себе забезпечують і не отримують допомогу від держави. Звичайно, потрібно стимулювати видачу кредитів. Головне, щоб була воля і вміння. Все можливо», – резюмував Олексій Дорошенко.

«Слово і діло» розбиралося, для кого і які передбачені виплати, як подавати документи і що таке допомога з часткового безробіття роботодавцям.

Раніше ми розбиралися, що буде з економікою України після пандемії.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: