Окупація Криму: чи буде доречним окремий переговорний формат

Читать на русском
Олег Ждановвійськовий експерт, полковник запасу

Віцепрем'єр-міністр із питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Олексій Резніков заявив, що Україна має намір ініціювати переговори щодо повернення Криму. Але це буде відбуватиметься не в рамках Мінських переговорів. У коментарі «Слово і діло» військовий експерт Олег Жданов пояснив, чому Україна повинна обговорювати і Крим, і Донбас в рамках єдиного формату.

«Крим не можна відокремлювати в переговорах, тому що в нас немає територій першої чи другої категорії. Це по-перше. Є єдина унітарна держава або її не існує. Тому Крим не можна відокремлювати від переговорів щодо повернення наших територій під контроль. Що стосується формату перемовин стосовно Криму, то формат має бути виключно Будапештський. До речі, за 6 років цієї війни ми навіть не спромоглися запросити підписантів Будапештського меморандуму за стіл перемовин для того, щоб порушити питання безпеки, які вони підписали в цьому меморандумі», – сказав Жданов.

Для переговорів щодо Криму буде створений окремий формат – РезніковУкраїна має намір ініціювати переговори щодо повернення Криму, однак це буде робитися не в рамках Мінських переговорів.

Він пояснив, що Україна своїм так званим мовчанням втратила цю можливість.

«Ми – постраждала сторона, і ми визначаємо формат перемовин. Те, що ми не хочемо цього робити, не знімає з нас відповідальності. Якщо ми дійсно хочемо досягнути миру або завершити цей конфлікт, нам треба Російську Федерацію визнати стороною конфлікту і тоді Росія буде відповідати й за Донбас, і за Крим одночасно. Навіть резолюція Генеральної асамблеї ООН рекомендує нам визнати анексію Криму збройним конфліктом із Російською Федерацією тому, що анексія здійснювалася за допомогою збройних сил РФ. Так написано в резолюції Генасамблеї 2015 року. А «Мінськ» можна використовувати, щоб розв'язувати обидва питання», – акцентував Жданов.

Однак він підкреслив, що Мінський формат все-таки залишається форматом, який нічого не вирішує.

Воєнний експерт пояснив, що якщо Україна визнає РФ агресором на офіційному рівні, то російська сторона буде відповідачем і за ситуацію на Донбасі, і за ситуацію з Кримом.

Раніше низка країн зробили спільну заяву до річниці депортації кримськотатарського народу.

Також нагадаємо, спікер парламенту Дмитро Разумков назвав умови для повернення Криму.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: