Погоджувальна рада: за що фракції та групи готові голосувати 19-22 травня

Читать на русском

Верховна рада після двох місяців карантину повертається до звичайної схеми роботи. Але й на карантині народні депутати не нудьгували: провели близько 10 позачергових засідань, ухвалили земельну реформу й банківський закон. За що фракції та групи готові голосувати на цьому пленарному тижні, а також, про що говорили на Погоджувальній раді, розібралося «Слово і діло».

Цього тижня Верховна рада не буде розглядати законопроект про легалізацію грального бізнесу, ухвалений у першому читанні в січні. Заступник глави фінансового комітету Ярослав Железняк писав у Facebook, що законопроект є в порядку денному на четвер. «Станом на сьогоднішній день його немає в порядку денному на цей тиждень, тому що там є деякі організаційні питання, пов'язані з роботою комітету, підготовкою таблиці. І я думаю, що він буде розглядатися на наступному пленарному тижні, на цьому – ні. Технічно не встигаємо», – повідомив спікер Дмитро Разумков.

До речі, у законопроекті близько 3,5 тисячі поправок, та його розгляд може затягнутися на місяць, зазначив Железняк.

Цього тижня депутати розглянуть президентський законопроект «Про внесення змін до деяких законів України щодо питань громадянства» та законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення національного органу інтелектуальної власності». Завтра Рада може розблокувати підписання «антиколомойського закону», у п'ятницю під час години запитань до уряду виступить міністр охорони здоров'я Максим Степанов.

«Слуги народу» попросили включити до порядку денного законопроект про вдосконалення виборчого законодавства, оскільки за кілька місяців в Україні відбудуться місцеві вибори. Крім того, фракція пропонує ухвалити законопроект, який регулює питання права політичних партій надавати фінансову та іншу матеріальну допомогу закладам охорони здоров'я для боротьби з коронавірусом.

В «Опозиційній платформі» пропонують ухвалити законопроект про обмеження виплат зарплат усім чиновникам держкомпаній, а також про скасування пені та штрафів за несвоєчасну оплату послуг ЖКГ.

«Європейська солідарність» і «Батьківщина» виступили проти президентського законопроекту про громадянство. «Закон про громадянство, по суті, легалізує російські паспорти. Нагадаємо, що саме з незаконної паспортизації Криму почалася його анексія. Нагадаємо, що Путін пачками роздає російські паспорти на Донбасі. Водночас влада каже на повному серйозі, що в жовтні вона проведе вибори на всій території України, включаючи окупований Донбас. Хто буде вибирати там українську владу? Люди з російськими паспортами?» – заявила Ірина Геращенко.

«Батьківщина» вимагає негайно ухвалити пакет законів «щодо захисту людей від бідності»: індексація пенсій, осучаснення пенсій, нормальна зарплата медикам і педагогам.

Віктор Бондар з групи «За майбутнє» вважає, що закон про подвійне громадянство потрібен, щоб іноземці змогли купувати українську землю: «Законом (про ринок землі – ред.) заборонялося іноземним громадянам скуповувати українську, але водночас дуже поспішно слідом Верховна рада зараз буде ухвалювати рішення, яке дозволить і спростить систему надання подвійного громадянства. А це означає, що іноземні громадяни просто отримають ще додатковий паспорт України й зможуть вільно купувати все, що захочеш, на ринку України».

У «Голосі» звернули увагу на те, що більшість комітетів відхилили програму діяльності Кабінету міністрів, але нового документа досі немає, хоча терміни, передбачені законом, спливли.

Нагадаємо, віцеспікер Верховної ради Руслан Стефанчук заявив, що законопроект про всеукраїнський референдум внесуть до парламенту найближчим часом.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: