ЗВТ між Україною та Євросоюзом: як змінився імпорт та експорт за чотири роки

Читать на русском

Понад чотири роки, з 1 січня 2016-го, діє угода про зону вільної торгівлі між Україною та Євросоюзом. ЄС зараз є головним торговельним партнером України, його частка становить понад 40% від усієї торгівлі нашої країни. А в наступному році сторони домовилися оновити угоду. «Слово і діло» пропонує подивитися, як за період роботи ЗВТ змінився експорт та імпорт між Україною та ЄС.

Обсяги експорту та імпорту товарів за роки дії угоди збільшилися. Але все одно Україна більше купує товарів в Євросоюзі, ніж продає. У 2015 році, коли зони вільної торгівлі ще не було, Україна імпортувала товарів на 15,3 млрд доларів, у 2016-му – на 17,1 млрд, у 2017-му – 20,8 млрд, у 2018-му – 23, 2 млрд доларів. За минулий рік обсяг імпорту становив 25 млрд доларів, збільшення на понад 63% за час дії ЗВТ.

Порівняно з періодом до дії зони вільної торгівлі Україна стала набагато більше імпортувати товарів із Хорватії, Італії, Чехії, Румунії, Литви та Ірландії. А ось обсяг імпорту з Мальти, Люксембургу та Угорщини, навпаки, зменшився. Торік Україна найбільше закупила товарів у Німеччині, Польщі та Італії.

Обсяг експорту товарів з України до Євросоюзу у 2015 році становив 13 млрд доларів, у 2016-му – 13,5 млрд, у 2017-му – 17,5 млрд, у 2018-му – 20,2 млрд доларів, за минулий рік – 20,8 млрд (на 59,4% більше від початку роботи договору).

Після відкриття зони вільної торгівлі Україна стала більше продавати товарів Бельгії, Ірландії, Мальті, Естонії, Люксембургу, Словенії й Нідерландам. Експорт до Португалії, Фінляндії та Кіпру значно зменшився.

Нагадаємо, «Слово і діло» проаналізувало, як розвивалася зовнішня торгівля України у 2019 році.

Крім того, ми розібралися, з якими європейськими країнами торгувала Україна у 2019 році і скільки інвестицій отримала.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: