Україна в ЄС за 6-8 років: чи допоможе головування Польщі та Литви

Читать на русском
Антон Кучухідзеполітолог - міжнародник

Шанси на членство в ЄС залежать від ефективності України в плані проведення реформ, боротьби з корупцією, економічного зростання, детінізації економіки, забезпечення нормального рівня життя.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив експерт-міжнародник Антон Кучухідзе.

«По-перше, країна має стати ефективною, починаючи від функціонування державних інституцій, закінчуючи матеріальним становищем людей. По-друге, всі члени ЄС мають дати позитивну відповідь на членство України. Поки говорити про це зарано. Україна навіть не має статусу кандидата в члени ЄС», – зазначив Кучухідзе.

Наша Угода про асоціацію, яка підписана згідно з виконавчим протоколом Європейської ради від 15 грудня 2016 року, передбачає, що вона не надає нам навіть можливості бути кандидатом на членство в ЄС, відповідно, не гарантує й членства України в ЄС, уточнив він.

До яких країн українці можуть подорожувати без віз?Ми вирішили наочно показати, до яких країн світу сьогодні українці можуть потрапити без візи й громадяни яких країн їздять без віз в Україну.

«Отже, юридично, крім згоди всіх членів ЄС, нам потрібен буде новий документ, договір, який перекриє норму, що є зараз, про те, що угода не гарантує навіть статусу кандидата», – пояснив експерт.

Інші розмови мають радше політтехнологічний характер, додав він.

За його словами, хто б не очолював у 2025 або в 2027 році, чи то Литва, чи то Польща, це питання не вирішить. Звичайно, підтримка Польщі та Литви була, є й буде. Але це лише один-два члени ЄС, а проголосувати мають усі, потрібен консенсус.

«Потрібно враховувати ще й наші проблеми – війну на Донбасі, анексію Криму, агресію РФ, внутрішньополітичні загрози у вигляді корупції, реалізації європейських норм. Поки в країні безлад, прогресу на міжнародній арені не буде», – резюмував Антон Кучухідзе.

Нагадаємо, спікер ВР Андрій Парубій заявив, що Україна зможе вступити до ЄС у 2025-2027 році. В 2025 році головуватиме Польща, а з 2025 до 2027 року – Литва.

До яких країн українці можуть подорожувати без віз – на інфографіці.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: