ЄС планує переглянути Угоду про вільну торгівлю з Україною

Читать на русском
Європейський Союз має намір поточного року переглянути Угоду про вільну торгівлю України з ЄС, у зв'язку з цим планує провести всю підготовчу роботу.

Європейський Союз має намір поточного року переглянути Угоду про вільну торгівлю України з ЄС, у зв'язку з цим планує провести всю підготовчу роботу.

Про це у вівторок заявив єврокомісар з питань розширення і політики сусідства Олівер Варгейі на спільному з прем'єр-міністром України Олексієм Гончаруком брифінгу в Києві.

«У наших планах - перегляд Угоди про вільну торгівлю України з ЄС та додатків до неї. Ми плануємо зробити всю підготовчу роботу цього року, щоб швидше провести переговори і підписати документи», - зазначив він.

Варгейі пояснив, що зміни при перегляді угоди будуть торкатися, головним чином, виконання процедур і стандартів.

«У Європейському Союзі найбільш важливою частиною є законодавство з точки зору технічних стандартів. Перше питання, з яким ми підходимо, щоб гармонізувати [українські стандарти з європейськими], - необхідно подивитися, які правила в Україні і в ЄС, ми порівнюємо правила. Потім ми дивимося на виконання правил, процедур, стандартів», - повідомив єврокомісар. За його словами, після проходження цих стадій, ЄС може дати додаткові рекомендації Україні, «щоб була здійснена повна гармонізація».

Варгейі вважає, що завершення цих процедур до кінця року буде «хорошим результатом». Після цього, додав він, можна буде говорити про підписання документу.

Варгейі також закликав Україну вирішити всі питання, пов'язані із захистом прав представників національних меншин.

«Якщо говорити про національні меншини, то дуже важливо досягти такого розвитку подій, щоб всі невирішені питання, що стосуються захисту їх прав, були вирішені», - закликав Варгейі.

Прем'єр-міністр України Олексій Гончарук в своєму Telegram-каналі за підсумками переговорів з єврокомісаром повідомив, що для України пріоритетом є так званий «промисловий безвіз, тобто підписання Угоди про відповідність промислової продукції». «Ми очікуємо приїзду попередньої оціночної місії для старту переговорів», - зазначив він. На думку глави уряду, це створить сприятливі умови для українських експортерів.

«Останнім завданням України для початку переговорів про «промисловий безвіз» став закон про зменшення тиску на бізнес з боку органів ринкового нагляду. Парламент ухвалив його ще в грудні», - нагадав він.

Угода про вільну і всеосяжну зону вільної торгівлі ЄС з Україною була підписана 1 січня 2016 року, в повному обсязі набрала чинності 1 вересня 2017 року.

Як повідомлялося, з 1 січня 2021 року між Україною і Великою Британією діятиме угода про вільну торгівлю. Україна і Велика Британія узгодили текст нової торговельної угоди між країнами.

Нагадаємо, Україна минулого року збільшила обсяг торгівлі з Євросоюзом.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: