Турбота про заробітчан: чи може влада контролювати виїзд українців за кордон

Читать на русском
Костянтин Бондаренкополітолог

Україна відпускатиме заробітчан за умови, що країна, яка приймає, візьме на себе зобов'язання щодо забезпечення їх проживання та медичної страховки. У коментарі «Слово і діло» політолог, голова правління Інституту української політики Кость Бондаренко відзначив, що в такий спосіб українська влада намагається присвоїти невластиві їй функції та діє всупереч Конституції.

«ВУнинішніх умовах є дуже багато спекуляцій як з боку влади, так і з боку опозиції. Якщо дійсно існує можливість людям виїхати на заробітки, а в Україні є надлишок робочої сили і, якщо держави, які готові приймати заробітчан, дійсно готові приймати й надавати гарантії, то не бачу причин, чому українська влада повинна чинити перешкоди цьому процесу. Чому українська влада повинна включати якісь механізми регулювання. Це порушення Конституції. У нас немає надзвичайного стану», – пояснив Кость Бондаренко.

Стало відомо, скільки заробітчан повернулися до України через пандеміюДо України за період карантину повернулися близько півмільйона заробітчан. Такі дані соціологів і прикордонників.

Експерт додав, що додаткові обмеження можуть бути лише під час надзвичайного стану або стану, коли тимчасово обмежуються конституційні права.

«Ніхто не має права обмежувати громадян у їх праві на вільне пересування», – наголосив він.

На думку Бондаренка, головна проблема наразі в неузгодженості дій відомств.

«Насправді вимоги законодавства європейських країн відомі. Додатково ще щось вимагати від цих людей українська влада не має права. Це все питання сторони, що приймає. Українська влада намагається присвоїти невластиві їй функції», – сказав експерт.

Раніше польські консульські установи в Україні відновили видачу віз для виїзду на роботу в сфері сільськогосподарських і садівничих робіт, а також міжнародних перевезень.

Також нагадаємо, у Кабміні почалися переговори щодо відрядження заробітчан до ЄС.

Крім того, у країнах ЄС хочуть запровадити COVID-паспорт. «Слово і діло» розбиралося, чи вплине це на заробітчан.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: