Справа МН17: чи підсилить позиції звинувачення викриття генерала ФСБ

Читать на русском
Олександр Леоновполітолог
Володимир Воляполітичний експерт

У вівторок, 29 квітня, журналісти-розслідувачі встановили особу одного з ключових фігурантів у справі про катастрофу Boeing 777 Malasia Airlines рейсу MH17. Ним виявився російський генерал-полковник Андрій Бурлака. «Слово і діло» поцікавилося в експертів у сфері зовнішньої політики, чи посилить це позиції обвинувачення під час наступних судових слухань в рамках процесу щодо МН17 у Гаазі. Виконавчий директор Центру прикладних політичних досліджень «Пента», політолог Олександр Леонов зауважив, що це підтверджує особисту відповідальність президента РФ Володимира Путіна за катастрофу. Проте, експерт-міжнародник Володимир Воля застеріг від поспішних висновків і підкреслив, що така інформація може використовуватися лише, як додаткова гіпотеза

«Все це звужує коло навколо головного підозрюваного, це Володимир Путін, як Верховний головнокомандувач російськими збройними силами. Якщо раніше можна було списати на ФСБ і інші військові структури, як виконавців, то зараз ми чітко бачимо, що все відбувалося в координації різних силових відомств і збройних сил РФ і є тільки одна людина, яка могла забезпечити координацію і віддавати накази. Це президент Росії. Тому в суду буде все більше й більше можливостей звинуватити російське керівництво», – прокоментував Олександр Леонов.

Катастрофа «Боїнга» MH17: чому РФ продовжує поширювати фейкиВ РФ заявили, що ракету зенітно-ракетного комплексу Бук, якою був збитий у 2014 р малайзійський Боїнг рейсу MH17, було вироблено в підмосковному місті Долгопрудний у 1986 р і відправлено в Україну

Він зауважив, що Україна повинна максимально сприяти судовому слідству, і нагадав, що мета Російської Федерації – покласти частину відповідальності за збитий «Боїнг» МН17 на Україну.

У свою чергу, експерт-міжнародник Володимир Воля зауважив, що результати журналістських розслідувань не можуть виступати переконливими доказами в суді.

«Щось там знайшли і я, насправді, дуже акуратно ставлюся до того, що подається в якості результатів розслідувань, якщо вони не офіційні. Тому що йдеться про одну людину, а там інше ім'я. Думаю, це слабкий момент», – зазначив Воля.

За його словами, слідство може покладатися на переконливі докази.

«Поки це виглядає, як новий елемент розслідування, але остаточно виявити та підтвердити це неможливо. Оскільки ті люди, про яких йдеться, звичайно ж, будуть заперечувати. Я це оцінюю, як гіпотезу», – підсумував Володимир Воля.

Нагадаємо, 9 березня в Нідерландах почалися судові слухання у справі про катастрофу рейсу MH17 над Донбасом у 2014 році.

У зв'язку з карантинними обмеженнями засідання перевели в закритий режим.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: