«Підводні камені» нормандської відеоконференції: чого остерігатися Україні

Читать на русском
Ігар Тишкевичексперт-міжнародник

Сьогодні, 30 квітня, відбудеться зустріч голів МЗС країн Нормандського формату. Зустріч пройде у форматі відеоконференції і на ній обговорять підсумки саміту в Парижі, а також боротьбу з пандемією. У коментарі «Слово і діло» експерт програми «Міжнародна і внутрішня політика» Українського інституту майбутнього (UIF) Ігар Тишкевича зауважив, що українська сторона має бути готовою до «підводних каменів» при обговоренні гуманітарних питань.

«Від України попросять односторонніх поступок у питаннях або купівлі товарів з ОРДЛО, або щось схоже. Серед підводних каменів тут може бути, наприклад, пропозиція, щоб українські медики співпрацювали з так званими міністерствами «ЛНР-ДНР». Якщо таке буде, то позиція української влади має бути однозначною: є лише український МОЗ», – прокоментував Тишкевич.

Нормандський формат онлайн: чого чекати від переговорів глав МЗСГлави МЗС країн «Нормандської четвірки» зберуться у форматі відеоконференції, але реальні рішення залежатимуть тільки від Кремля.

На його думку, Росія наполягатиме на поступках в гуманітарних питаннях.

Експерт пояснив, що в рамках відеоконференції у Нормандському форматі можуть бути підготовлені для України рекомендації. У такому разі рекомендації, зважаючи на ситуацію у світі, матимуть гуманітарний характер.

«Це можуть бути рекомендації про зміну законодавства або щодо торгівлі, і вони будуть подаватися, як гуманітарні питання, пов’язані із пандемією COVID-19», – припустив фахівець.

Тишкевич підкреслив, що кардинальних змін не буде, але спільну заяву кожна зі сторін використовуватиме у своїх інтересах.

«Ця відеоконференція не приведе до підписання будь-яких документів, бо вимагає принаймні іншого формату. Якщо говорити про виконання попередніх домовленостей, то тут традиційно буде дипломатична заява на кшталт «прогрес є, але треба його пришвидшувати». Це традиційно для європейської дипломатії та перебуває у сфері інтересів Німеччини, Франції та Росії. Будь-яких кардинальних домовленостей, що змінять порядок денний, не буде», – резюмував Ігар Тишкевич.

Раніше в Німеччині назвали час відеоконференції голів МЗС в Нормандському форматі.

Також нагадаємо, голова МЗС України Дмитро Кулеба назвав основною метою відеоконференції в Нормандському форматі оцінку виконання рішень паризького саміту.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: