Нормандські перемовини: чи буде обговорюватися повернення Україні контролю над кордоном?

Читать на русском
Юлія Тищенкополітолог

В Офісі президента повідомили, що українська сторона під час переговорів у Мінському форматі ініціювала створення робочої групи з відновлення контролю над українським кордоном. «Слово і діло» звернулося по коментар до експертки у сфері політики Юлії Тищенко щодо перспектив обговорення безпекових питань. Вона підкреслила, що для зрушення процесу насамперед необхідні рішення з боку Російської Федерації, проте українська влада повинна продовжувати тримати питання кордону на порядку денному.

«За один день це, звісно, не вирішиться, але можна припустити, що це може бути предметом консультацій в рамках анонсованої онлайн-зустрічі в Нормандському форматі. Я думаю, це буде обговорюватися й надалі», – зауважила Тищенко.

Нормандські переговори щодо Донбасу: чого боїться Європа?Порошенко пообіцяв найближчим часом ініціювати скликання Нормандського формату. Про перспективи переговорів розповіли експерти.

При цьому експертка підкреслила, що Україна не вперше порушує питання повернення контролю над кордоном й наразі йдеться про створення такого формату, в рамках якого це питання могло б обговорюватися й надалі, зокрема й узгодження етапів.

«Для обговорення вже етапів потрібна зміна позицій російської сторони», – наголосила вона.

Водночас Тищенко додала, що зараз немає ніяких політичних сигналів, що російська сторона якось буде змінювати свою позицію.

«Утім, тема робочої групи щодо контролю за кордоном – це тема не нова. Це питання порушувалося і в Мінську, і під час зустрічей у Нормандському форматі у 2019 році. І воно не знайшло бодай якогось розуміння – Путін тоді заперечував, що необхідно створювати таку групу, посилаючись на Мінські угоди, що відновлення Україною контролю над кордоном у Мінських угодах обозначено останнім пунктом після проведення місцевих виборів та врегулювання всіх політичних питань. Але це не заважає пропонувати їм свої варіанти й переговорні позиції», – прокоментувала експертка у сфері політики Юлія Тищенко.

Нагадаємо, українська сторона ініціювала створення в межах ТКГ робочої групи для відновлення контролю над державним кордоном.

Крім того, міністри закордонних справ країн-учасниць Нормандського формату проведуть конферецію у відеоформаті, яка попередньо запланована на 30 квітня.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: