ОАСК втрутився у справу Бахматюка: НАБУ відкрило справу

Читать на русском
У Національному бюро порушили справу за фактом винесення неправосудного рішення суддею Окружного адмінсуду Києва.
Олег Бахматюк

Національне антикорупційне бюро розслідуватиме справу за фактом можливого винесення Окружним адміністративним судом міста Києва неправосудного рішення, яким суд визнав відсутність повноважень у колишнього першого заступника генерального прокурора Віталія Каська скасовувати постанову Національної поліції про закриття справи ВіЕйБі банку.

Про це повідомляє пресслужба органу.

«Окружний адміністративний суд Києва ухвалив неправосудне рішення, яким втрутився в кримінальний процес, що є поза його компетенцією. За фактом дій, вчинених суддею, який ухвалив неправосудне рішення, детективи НАБУ зареєстрували кримінальне провадження. Також готують відповідну скаргу до Вищої ради правосуддя», – інформують у НАБУ.

Як повідомляють в органі, суддя ОАСК задовольнив позов трьох підозрюваних у справі ВіЕйБі банку, чим порушив положення п. 2 ч. 2 ст. 19 Кодексу адміністративного судочинства України. Він також не взяв до уваги постанови Великої палати Верховного суду, якими встановлено, що такі спори перебувають поза межами юрисдикції адміністративного суду.

За даними «Слово і діло», позивачами виступили олігарх Олег Бахматюк, його сестра Наталія Василюк і колишній голова правління ВіЕйБі банку Денис Мальцев. Рішення ухвалив суддя ОАСК Сергій Каракашьян.

Раніше ВАКС відмовив САП в заочний арешт Бахматюка. Пізніше в суді пояснили таке рішення.

Нагадаємо, НАБУ і САП повідомили Бахматюку про підозру в організації заволодіння 1,2 млрд грн рефінансування НБУ. Слідство з'ясувало, що в жовтні 2014 року ВіЕйБі банк, віднесений до категорії проблемних банків, звернувся до НБУ з клопотанням надати йому стабілізаційний кредит під заставу нерухомого майна. Хоча ВіЕйБі банк не подав всіх необхідних для цього документів (як програму фінансового оздоровлення банку, спрямовану на вирішення впродовж терміну користування стабілізаційним кредитом проблем ліквідності, поліпшення структури активів, дохідності, рентабельності тощо), правління Нацбанку, всупереч вимогам законодавства, надало позитивну відповідь.

При цьому вартість нерухомості, переданої в заставу НБУ, завищили майже в 25 разів шляхом складення підроблених звітів про оцінку. Експертиза під час досудового розслідування встановила, що реальна вартість заставленої нерухомості становить 72,62 млн грн попри 1,8 млрд грн, заявлених ВіЕйБі банком. Тим не менше, знаючи про завищену вартість заставного майна та відсутність усіх необхідних документів, службові особи НБУ надали 1,2 млрд грн стабілізаційного кредиту ВіЕйБі банку. Це на додачу до раніше вже отриманих від Нацбанку та не повернутих 3 млрд грн кредитів.

За 40 днів по тому, у листопаді 2014 року, НБУ визнав ВіЕйБі банк неплатоспроможним. Стабілізаційний кредит у 1,2 млрд грн, отриманий від НБУ терміном на два роки, ВіЕйБі банк не повернув.

Водночас адвокати Бахматюка стверджують, що дві інші офіційні експертизи підтвердили правомірність оцінки заставного майна ВіЕйБі банку. А обставини отримання третьої, яку використовує НАБУ, встановлюють слідчі Державного бюро розслідувань за фактом складання можливого завідомо неправдивого висновку експертом.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: