«Карантинний Майдан»: чи можливий в Україні та що може стати двигуном?

Читать на русском
Петро Охотінполіттехнолог

Бажання соціальної справедливості було двигуном обох революцій в Україні. «Карантинний майдан» або щось у цьому дусі не можна виключати й зараз. Таке припущення в коментарі «Слово і діло» зробив політтехнолог Петро Охотін.

Експерт звернув увагу на те, що підприємці в різних містах України, у тому числі в Києві, вже виходять на вулиці та висувають вимоги.

«Карантинний майдан в Україні цілком можливий. Однак не тільки через те, що людям нічого їсти або заборонена робота приватних підприємств, бізнесу. Головна причина в тому, що влада обрала дволикий підхід. Наприклад, мережі будівельних супермаркетів працювати можна, Макдональдсу – теж», – зауважив політтехнолог.

Експерт додав, що, за даними ЗМІ, працює навіть один з ресторанів, який належить депутату від «Слуги народу» і відомому ресторатору. При цьому бізнесу, який годує свою сім'ю, заборонено працювати, вказав він.

«Коли з'являється подібного роду інформація, йдеться не про те, чи продовжувати карантин чи ні, перечекати і потерпіти чи ні обмеження. Ідеться про те, наскільки справедливі рішення влади? Чи справедлива влада до свого народу?» – поділився думками Охотін.

Ресторан нардепа Тищенка працює, незважаючи на карантин: реакція соцмережРесторан Велюр народного депутата від СН Миколи Тищенка приймає гостей, незважаючи на карантин.

Коли хтось на межі банкрутства, а хтось збагачується, протести вже будуть не проти карантину, а проти несправедливості, яка відбувається, підкреслив політтехнолог.

Петро Охотін вказав, що бажання соціальної справедливості, соціального реваншу було основним двигуном Помаранчевої революції в 2004 році та Революції гідності в 2013-2014 роках. Він не виключив, що наразі криза, спричинена пандемією, буде загострювати це почуття в населення.

Експерт також припустив, що в Україні можуть відбуватися й голодні бунти, але для цього потрібен хтось, хто організує процес.

«Вважається, що українці – самоорганізована нація, але це не зовсім так. Навіть якщо порівняти з рухом профспілок у Франції, Греції та США, то видно, що якщо у нас хтось, наприклад, партія, місцевий лідер натисне кнопку на центральному рівні, то нічого не буде. Зараз немає в країні політичної сили, яка спроможна створити мережу голодних бунтів такою великою, щоб заробити на цьому бали. Для політиків голодні бунти без політичних дивідендів безглузді», – прокоментував політтехнолог Петро Охотін.

Раніше в авторській статті для «Слово і діло» Денис Попович писав про те, що якою б не була ситуація з поширенням COVID-19 в Україні, подальше зволікання зі зняттям обмежень загрожує країні соціальним вибухом.

«Слово і діло» пропонує порівняти, як штрафують за порушення правил карантину в Україні та інших країнах.

Детальніше про симптоми коронавірусу та про те, як уберегтися від хвороби, можна прочитати тут.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: