Карантин або бунт: чому в уряду залишилося мало часу

Читать на русском
Денис Поповичжурналіст

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що жорсткий карантин через пандемію коронавірусу в Україні буде продовжений щонайменше до початку травня. Після цього економіка України буде запущена «за певним планом». Іншого виходу в уряду немає. Хоч би якою була ситуація з поширенням COVID-19 в Україні, подальше зволікання зі зняттям обмежень загрожує країні соціальним вибухом.

У середу, 8 квітня, прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що до 24 квітня уряд не відступить від жорсткого карантинного режиму. Йімовірніше, продовжить його до початку травня. «У травні за умови позитивної динаміки ми запустимо економіку України за певним планом», – уточнив Шмигаль.

Кількість людей, які захворіли на COVID-19, в Україні поступово збільшується. Станом на 9 квітня вірус підхопили 1892 людини. При цьому 57 осіб померли, а 45 одужали. Порівняно з іншими державами ситуація в Україні не здається гнітючою. Наприклад, в Іспанії підтверджено понад 150 тисяч фактів COVID-19, а в Італії – близько 140 тисяч. А в США кількість хворих впевнено наближається до півмільйонної позначки.

Чому ж Україну (якщо вірити офіційній статистиці) практично не зачепило? Може бути дійсно допоміг жорсткий карантин, а, можливо, реальна кількість хворих і, відповідно, померлих більше офіційних підрахунків. Але в будь-якому разі пік епідемії ми ще не пройшли. На думку медиків, він буде 14-15 квітня. Спад захворюваності прогнозується тільки на травень-червень. Виходить, що карантин не можна знімати до початку літа, а уряд занадто рано збирається йти на послаблення?

Насправді іншого виходу просто немає. Разом з епідемією коронавірусу українська економіка потрапила, якщо не в стан «ідеального шторму», то в небезпечний вир, вирватися з якого – те ще завдання. Криза почалася задовго до епідемії. Ще наприкінці 2019 року в нас утворився бюджетний дефіцит; спад промислового виробництва за підсумками минулого року становив 1,8%, а в новому році падіння тільки продовжилося.

Крім того, через теплу зиму врожай 2020 року гірший за минулорічний. Це вдарить по експорту і валютних надходженнях. Адже саме аграрну продукцію Україна активно продає за кордон. Утім, по «аграрці» б'є не тільки пандемія, а загальне зниження цін на сировину на світових ринках, що намітилося до того, як вірус потрапив в Україну. До слова, у зв'язку з COVID-19 наша країна позбудеться ще одного постійного джерела надходжень з-за кордону. Це гроші «заробітчан», які змушені були масово повернутися додому після того, як підприємства, на яких вони працювали за кордоном, закрилися на карантин.

І зрештою запроваджені в Україні обмеження призвели до різкого зниження ділової активності. Найбільше постраждав малий і середній бізнес, який працював у сфері послуг, туризму і транспорту. Ці підприємства просто зупинилися. Чим довше триватиме карантин, тим менше фірм і фірмочок вціліють після його закінчення і тим більше людей залишаться без роботи, а значить, і без засобів до існування.

Насправді час уже практично вичерпано. За тиждень виповнюється рівно місяць відтоді, як країна пішла на карантин. А, за розрахунками економістів, «подушка безпеки», що дозволяє людям сидіти вдома і проїдати накопичені запаси, становить приблизно місяць. Після цього в людей, які тимчасово залишилися без роботи, просто закінчаться гроші. Подальший сценарій розвитку: населення потягнеться до ломбардів закладати сімейні коштовності. Потім люди перестануть платити за кредитами, оплачувати комунальні послуги, далі потягнеться хвиля банкрутств, голод і злидні спричинять зростання вуличної злочинності, грабежі та вбивства. Країна відкотиться в 1990 роки, причому станеться це в найближчому майбутньому. Здебільшого вже зараз ясно, що без втрат нам не вибратися. Питання лише в масштабах цих втрат.

За деякими даними, в Офісі президента прекрасно розуміють, що кінець квітня – це крайній термін. Після цього може початися соціальний бунт – натовпи голодних людей повалять на вулиці. Однак загальної стратегії виходу з кризи не існує. Влада має намір реагувати «залежно від розвитку ситуації», лише відповідаючи на ті чи інші виклики. Ось чому Кабмін буде змушений «відпустити гайки» фактично саме в розпал епідемії. Карантин – «задоволення» для багатих країн.

Денис Попович, спеціально для «Слово і діло».

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: