Як Саакашвілі виконував обіцянки на посаді голови Одеської ОДА

Читать на русском

У Верховній раді поки не вистачає голосів для призначення Міхеіла Саакашвілі віцепрем’єром із реформ. Його кандидатура на стадії обговорення. Грузинський політик проводив революційні реформи, коли був президентом цієї країни, але на посаді голови Одеської обласної державної адміністрації не мав таких переконливих здобутків. «Слово і діло» пропонує подивитись, як Саакашвілі виконував обіцянки, коли працював в Одеській області.

Головою Одеської ОДА Саакашвілі став 30 травня 2015 року і був звільнений 9 листопада 2016 року. За цей час він дав 24 обіцянки, з яких виконав 16 (67%) та провалив – 8 (33%).

Саакашвілі виконав обіцянку створити при ОДА раду економічного розвитку Одеси. Про створення такого органу, який захищатиме інвесторів «від свавілля й корупції», Саакашвілі заявив 11 липня 2015 року на інвестиційному форумі в Одесі, куди прибуло понад 300 інвесторів з усього світу.

6 серпня 2015 року в Одесі пройшло перше засідання Ради економічного розвитку регіону – першого експериментального органу в Україні, який об'єднав податкову службу, митницю, правоохоронні органи, владу області й районів.

Про це повідомили ЗМІ та сам Саакашвілі на своїй сторінці у Facebook, додавши, що першим результатом роботи Ради стало вирішення конфлікту між ДФС та зернотрейдерами. Три підприємства області, зокрема Ізмаїльський соняшниковий завод, мали отримати відшкодування ПДВ.

За десять днів після призначення на посаду голови Одеської ОДА Саакашвілі пообіцяв журналістам, що в області проведуть аудиторські перевірки і також впорався із обіцяним.

Як повідомили «Слово і діло» у відділі внутрішнього аудиту Генеральної інспекції обласної державної адміністрації, відповідно до розпорядження голови ОДА проводилися перевірки:

  • управління комунікацій з громадськістю;

  • управління море-господарського комплексу, транспорту та зв'язку;

  • департаменту економічного розвитку та торгівлі;

  • департаменту агропромислового розвитку.

Впорався Саакашвілі з обіцянкою створити новий центр адміністративних послуг в Одесі.

«За три місяці в Одесі буде організовано центр адміністративних послуг, де все: оформлення, довідки, паспорти, дозволи – видаватимуться на місці без черги й зайвих зволікань. Дуже скоро почнеться набір і тренінг співробітників», – написав він 22 червня 2015 року в соцмережах.

Цікаво, що під час урочистого відкриття сучасного Центру обслуговування громадян 16 жовтня 2015 року червону стрічку одночасно перерізали президент України Петро Порошенко, голова Одеської ОДА Міхеіл Саакашвілі та мер міста Геннадій Труханов. Тоді відносини Саакашвілі й Порошенка були ще безхмарними.

Не виконав Саакашвілі обіцянку знести «дачу Злочевського» на території Одеського водоканалу біля моря. На початку липня 2016 року він заявив, що вдруге демонтує незаконно встановлений паркан, що не дає вільного доступу людям до моря та подасть позов до суду, щоб знести дачу колишнього міністра екології Миколи Злочевського, яка розташована біля пляжу в одному з найпрестижніших районів Одеси на місці лабораторії місцевого водоканалу.

«Ми знову демонтуємо незаконний паркан і подаємо позов до суду, щоб знести цю розкіш, яку оплачують звичайні одесити», – пообіцяв Саакашвілі у Facebook.

Після його звільнення в Одеській ОДА нам повідомили, що позовні заяви щодо знесення (демонтажу) дачі колишнього міністра екології України Миколи Злочевського обладміністрацією не подавались.

Провалив Міхеіл Саакашвілі обіцянку, що старе керівництво підрозділів ОДА буде повністю замінено.

«Після того, як ми скоротили число співробітників адміністрації з 800 до 400 осіб, ми продовжимо реорганізацію і, незважаючи на всі перепони Трудового кодексу, практично все старе керівництво буде змінено, а всі нові кадри й надалі призначатимуться за прозорим конкурсом так, як ми вже зробили з головами районних адміністрацій, з декількома департаментами ОДА і новим центром обслуговування громадян», – заявив Саакашвілі в січні 2016 року.

У червні Нацагентство з питань державної служби оголосило низку конкурсів на посади керівників структурних підрозділів Одеської ОДА.

3 серпня 2016 року за результатами конкурсу були оголошені прізвища нових директорів 4 із 12 підрозділів Обладміністрації. 25 жовтня Соломія Бобровська представила співробітникам департаменту освіти і науки ОДА нового керівника – Юрія Семенюка, який виграв конкурс.

Зазначимо, що, попри заяви про прозорість відбору, у деяких конкурсантів були підозри про необ'єктивність оцінювання під час проведення конкурсу.

Провалив Саакашвілі обіцянку створити перший центр митного управління. 13 червня 2016 року він повідомив, що будівництво терміналу центру митного управління планується завершити до вересня.

19 серпня 2016 року начальник Одеської митниці Юлія Марушевская повідомила, що реконструкція Одеського морського вокзалу, всередині якого планують облаштувати новий митний термінал «Відкритий митний простір», затягується через нерішучість столичної влади. На ремонт вже витрачено 29 мільйонів гривень. За допомогою Агентства США з міжнародного розвитку «USAID» закуплена техніка для роботи нового митного терміналу, найняті і вже навчені співробітники майбутнього «Відкритого простору».

7 листопада 2016 року Міхеіл Саакашвілі заявив, що йде у відставку з посади голови ОДА. За його словами, всі очікували, що на початку року ремонт у митному центрі закінчиться. Але гроші вкрали, і звинуватив Порошенка в тому, що той не підтримав проєкт.

Раніше «Слово і діло» зібрало реакцію соцмереж на те, що Саакашвілі можуть призначити віцепрем'єром.

Також ми розбиралися з експертом, як призначення Саакашвілі може вплинути на відносини України та Грузії.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: