Звільнення очільників митниці та податкової: з чим може бути пов'язане та чи причетний Саакашвілі

Читать на русском
Дмитро Васильєвполітичний експерт

Звільнення Сергія Верланова з посади голови Державної податкової служби та Максима Нефьодова з поста глави Держмитслужби пов'язане суто з кулуарними політичними домовленостями для того, щоб надалі ухвалити закон про землю і закон про банки. Таке припущення в коментарі «Слово і діло» зробив політичний експерт Дмитро Васильєв.

«Залежно від того, кого призначать, ми побачимо, хто основний вигодонабувач у даній ситуації», – зазначив Васильєв.

На його думку, складно дійти висновків про роботу Нефьодова, оскільки в бюджеті була величезна діра, в тому числі через те, що відбувалося на митниці.

«Можна сказати, що Нефьодов не впорався зі своїми обов'язками», – додав політичний експерт.

Щодо діяльності керівника податкової, то, за словами експерта, ані хороших, ані поганих оцінок його робота не викликає.

Політичний експерт також не виключив, що звільнення можуть бути якось пов'язані із імовірним призначенням Саакашвілі.

Податкові надходження: скільки українці сплачували державі та заборгували за останні два рокиПодаткові надходження та борги мінливі як весняна погода. Протягом останніх двох років ситуація коливалась щомісяця.

«Якщо йдеться про політичні домовленості, то в «Слузі народу» немає достатньо голосів, тобто голоси, яких бракує, потрібно шукати в інших фракцій. Як це зробити? Напевно, можна поділитися посадами. Необхідно стежити за розвитком подій, як пройде голосування за Саакашвілі», – сказав Васильєв.

При цьому він висловив сумніви, що за звільненням керівників митниці та податкової у відставку піде Ситник. Він пояснив, що звільнити директора НАБУ буде складно, оскільки він захищений законодавством.

«Будемо спостерігати, придумають щось чи ні. Але поспішати з відставкою Ситника точно не варто», – зауважив Дмитро Васильєв.

Політичний експерт також додав, що рішення про звільнення було ухвалено раптово, принаймні в інформаційному просторі, у Мінфіні ще на початку тижня заперечували можливість таких кадрових змін, а за кілька днів змінили думку.

«Зеленський від початку показав, що може швидко ухвалювати подібні рішення, не враховуючи реакцію суспільства, політичних груп. Грубо кажучи, як вирішив, так і вчинив. Фактично так президент вчинив із парламентом, пішовши на сумнівний з конституційної точки зору розпуск», – поділився спостереженнями співрозмовник.

Нагадаємо, Кабмін сьогодні звільнив Сергія Верланова з посади голови Державної податкової служби та Максима Нефьодова – з поста глави Держмитслужби.

«Слово і діло» також пропонує подивитися, скільки податкових грошей надходило щомісяця в бюджет і які накопичилися борги (без урахування митних платежів).

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: