Призначення Саакашвілі: як це вплине на відносини України та Грузії

Читать на русском
Антон Кучухідзеполітолог - міжнародник

У Тбілісі розкритикували можливе призначення колишнього грузинського лідера Міхеіла Саакашвілі віцепрем'єром в українському уряді й попереджають, що це може ускладнити відносини між Україною та Грузією. «Слово і діло» звернулося по коментар до експерта з питань міжнародної політики Антона Кучухідзе. Він зауважив, що заяви офіційного Тбілісі проти можливого призначення Саакашвілі на пост віцепрем’єр-міністра мають більш медійний характер та не відіб'ються на двосторонніх відносинах.

«Реакція грузинської сторони свідчить про те що, якщо пан Саакашвілі буде призначений на посаду віцепрем’єра в Україні, то, найімовірніше, відносини можуть погіршитися», – сказав Кучухідзе.

Він підкреслив, що в будь-якому разі треба розділяти відносини з офіційним Тбілісі, там відносини між країнами у ширшому плані.

«Коли пана Саакашвілі за минулої влади призначали, теж була реакція від грузинської сторони. Проте, не настільки. Однак багато ініціатив, які мали міжурядовий характер, просто блокувалися», – нагадав експерт.

Саакашвілі виступив за «абсолютний мир із Росією»За словами Саакашвілі, Зеленський не йде на поступки РФ в питаннях Донбасу і захищає український суверенітет.

Кучухідзе відзначив, що станом на п’ятницю грузинська сторона не передавала жодних нот Києву, та заяви офіційного Тбілісі проти призначення Міхеіла Саакашвілі мають медійний характер.

«Ймовірно, це була медіахвиля від грузинської сторони, щоб отримати якусь відповідь й зробити свій внесок в те, щоб пригальмувати призначення Саакашвілі. Однак треба розуміти й те, що поки що голосів за його призначення немає, тому цілком ймовірно, що це призначення не відбудеться, тоді в грузинської сторони, можливо, претензій до України буде менше», – додав Антон Кучухідзе.

Експерт також зазначив, що в разі повернення Саакашвілі в українську політику з ним повернуться і люди, які готові з ним працювати, попри те, що Саакашвілі акцентує всю увагу на собі.

«Якщо формально, то в нього команда є, але ми цієї команди не бачимо. Тому це відкрите питання, але, якщо треба буде, він збере своїх прибічників із минулої «грузинської команди», – резюмував експерт з питань міжнародної політики.

Нагадаємо, раніше прем'єр-міністр Грузії Георгій Гахар назвав неприйнятним можливе призначення Саакашвілі.

Також відзначимо, Саакашвілі підтвердив інформацію, що отримав пропозицію від президента Володимира Зеленського обійняти посаду в українському уряді.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: