Баканов заблокував експертизу у справі ПриватБанку – Рябошапка

Читать на русском
Колишній очільник Офісу генпрокурора звинуватив керівництво української спецслужби у блокування проведення експертом дослідження.
Руслан Рябошапкафото: «Слово і діло», Олег Новіков

Голова Служби безпеки України Іван Баканов блокує проведення експертизи у справі ПриватБанку, яку розслідують Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура.

Про це у блозі написав колишній генеральний прокурор Руслан Рябошапка, повідомляє «Слово і діло».

«Ще одне надважливе для України провадження може бути швидко завершено, щойно друг президента, голова СБУ, розблокує проведення ключової експертизи в одному із проваджень НАБУ щодо ПриватБанку. Вже декілька місяців заблокована керівництвом СБУ експертиза рятує організаторів мільярдної схеми від повідомлення про підозру. Нагадаю, що згідно із законом повідомити про підозру без встановлення експертизою збитків НАБУ/САП не мають права», – заявив він.

Нагадаємо, директор НАБУ Артем Ситник заявив, що слідство у справі ПриватБанку рухається до остаточного рішення.

Як відомо, НАБУ і САП розслідують кримінальне провадження за фактом можливої розтрати докапіталізації банку в сумі 116,8 млрд грн ПриватБанку. У межах цієї справи детективи провели обшук в головному офісі ПриватБанку в Дніпрі.

За версією слідства, своїми діями керівники та власники установи призвели до збитків у розмірі докапіталізації банку в сумі 116,8 млрд грн. У Бюро вважають, що до цього можуть бути причетними й співробітники Національного банку, адже без їхнього відома така сума не могла розчинитися в повітрі.

У матеріалах справи вказується, що в 2015 році в рамках співпраці з МВФ Нацбанк провів діагностичне обстеження діяльності 20 найбільших банків, серед яких був і Приват. Тоді підрахували, що для досягнення нормативного значення банк потребує додаткової капіталізації на суму 113,1 мільярда гривень. Основною причиною вливання такого капіталу в Приват стала низька якість корпоративного кредитного портфеля.

Як встановив НБУ, понад 90% кредитів були надані пов'язаним із банком позичальникам – спеціально створеним компаніям-пустушкам зі штучним обслуговуванням їхнього боргу за рахунок перекредитування або заміни позичальників на нові такі ж компанії. В рамках програми «оздоровлення» Нацбанк домовився з керівництвом Привату, що той збільшить розмір капіталу на 94,5 мільярда гривень за рахунок реструктуризації кредитів: переведе їх на операційні компанії з виручкою, достатньою для обслуговування й погашення боргу, внесе реальну додаткову заставу та погасить кредити пов'язаним особам. Під цими зобов'язаннями підписалися й основні акціонери Привату – Ігор Коломойський та Геннадій Боголюбов.

Попри домовленість, службові особи ПриватБанку протягом 2016 року в процесі реструктуризації кредитного портфеля перевели заборгованість із наявних компаній-пустушок на точно такі ж компанії: «Імперія Літ», «Інновації мультимедіа», «Абсол трейд», «Альянс партнер груп» і багато інших (загалом 36 українських компаній). Як встановило слідство, всі ці компанії в основному були новоствореними й не мали достатніх коштів для обслуговування кредитів, а також можливостей для їх отримання через свою діяльність. Нові кредити давалися під занижені відсоткові ставки (під 10,5% річних у національній валюті з тривалим терміном погашення – період 2023-2026 років).

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: