ПЦУ може залишитися без Благодатного вогню – Єпіфаній

Читать на русском
Благодатний вогонь з Єрусалиму цього року може не потрапити до українських церков, оскільки через карантин його будуть доставляти в країни за спеціальною процедурою.

Цього року Православна церква України через карантинні обмеження може не отримати Благодатний вогонь з Єрусалиму.

Про це повідомив предстоятель ПЦУ Єпіфаній в інтерв'ю «Радіо Свобода».

«У цьому році невідомо, чи будемо ми мати Благодатний вогонь. Були певні пропозиції, але ми не наполягаємо на цьому», - сказав голова ПЦУ.

Великдень під час карантину: чому влада використовує подвійні стандартиСинод Православної церкви України скасував спільне освячення пасок на Великдень. ПЦУ закликала мирян залишатися вдома і брати участь у молитві й богослужіннях онлайн.

За словами Єпіфанія, в цьому році через карантин Благодатний вогонь планують доставляти віруючим різних православних країн за спеціальною процедурою.

Зокрема, делегації з різних країн прилетять до Ізраїлю, але вони будуть чекати на борту літаків. Представники їхніх церков будуть присутні на самій церемонії сходження Благодатного вогню в храмі Воскресіння Христового. Потім вони в кортежі ізраїльської поліції привезуть частину вогню до літаків делегацій.

Як зазначив Єпіфаній, розглядався варіант, щоб найняти чартер з України до Єрусалиму. Однак голова ПЦУ вважає, що ці гроші краще витратити на медикаменти або засоби захисту для лікарів, які борються з пандемією.

Він додав, що планує обговорити з представниками влади два варіанти: якщо привозити Благодатний вогонь, то для всіх церков, або взагалі не привозити його до України.

Нагадаємо, посольство Ізраїлю в Україні повідомило, що через пандемію в цьому році сходження Благодатного вогню в Єрусалимі відбудеться без присутності паломників і з обмеженою кількістю учасників.

В Україні МОЗ, президент, а також ПЦУ і УГКЦ закликали вірян не відвідувати церкви на Великдень, а дивитися богослужіння онлайн.

У той же час в УПЦ МП заявили, що проводитимуть великодні богослужіння, незважаючи на карантин, однак віруючі будуть перебувати на вулиці.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: