Обмеження на Великдень: здоровий глузд чи порушення прав вірян?

Читать на русском
Борис Захаровдиректор Української Гельсінської групи з прав людини, правозахиник

У неділю, 19 квітня, віряни східного обряду святкують Великдень. В умовах карантину влада закликає українців цьогоріч утриматися від відвідування церков та храмів під час релігійних свят та уникати скупчень людей. Крім того, з 6 квітня в Україні посилені обмежувальні заходи та запроваджені штрафи й санкції за порушення обмежувальних правил. «Слово і діло» звернулося по коментар до директора благодійного фонду «Людина і право», правозахисника Бориса Захарова. Експерт підкреслив, що влада має дотримуватися законних способів при реалізації політики, направленої на гарантування громадського здоров'я. Але експерт додав, що здоровий глузд має залишатися джерелом правових рішень та зауважив, що часткове обмеження масових заходів має легітимну мету.

«Порушення в тому, що не запроваджено надзвичайний стан та немає дерогації від Європейської конвенції з прав людин. І в таких умовах постанова Кабміну й карантинні заходи, наприклад, стосовно вірян – це порушення їх релігійної свободи. Це стаття 9 Європейської Конвенції з прав людини та стаття 35 нашої Конституції. Проте, ці дії мають легітимну мету: збереження життя та здоров'я громадян. Я підтримую такі дії влади, але все-таки вони мали б бути законними й легітимними з точки зору закону, а не тільки мети. Для цього спочатку треба було б запровадити надзвичайний стан, потім написати дерогацію від Європейської конвенції на тимчасовий термін і, відповідно, ухвалити підзаконний акт, як ці обмеження діють в умовах карантину», – сказав Захаров.

У ПАРЄ побоюються, що боротьба із пандемією може порушувати права людиниПарламентська асамблея Ради Європи підтримала проєкт резолюції COVID-19, у якому йдеться про порушення прав людини під приводом боротьби із пандемією.

Водночас правозахисник пояснив, що навіть за таким сценарієм вжиття обмежувальних заходів має бути аргументованим та мати на меті лише протистояння поширенню інфекції. Захаров підкреслив, що для епідемії запроваджувати комендантську годину чи спеціальні умови для вилучення майна, як це передбачено надзвичайним станом, не має юридичного сенсу.

«Мав би бути якісний підзаконний акт, який би регулював саме боротьбу з пандемією відповідно до умов надзвичайного стану. У нас пішли іншим шляхом, як завжди, «між крапелями» всупереч Конституції та міжнародним зобов'язанням України, але з точки зору здорового глузду. Здоровий глузд я підтримую, тому вважаю, що зборів у храмах, як ми це бачили Вербної неділі, треба уникати», – наголосив правозахисник Борис Захаров.

На його думку, влада повинна керуватися здоровим глуздом, але керуватися правовими механізмами при реалізації легітимної мети в інтересах суспільства.

Нагадаємо, на великодні свята в деяких областях України запровадили комендантську годину. «Слово і діло» розбиралося, за яких умов можна запроваджувати комендантську годину та в чому різниця між надзвичайною ситуацією та надзвичайним станом.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: