УПЦ МП проведе службу на Великдень, попри заборону. Чи повинна втрутитися держава?

Читать на русском
Василь Яблонськийполітолог

Предстоятель Української православної церкви Московського патріархату митрополит Онуфрій заявив, що їхні храми будуть проводити богослужіння на Великдень на вулиці, незважаючи на коронавірус. Напередодні Синод Православної церкви України скасував спільне освячення пасок і переніс відвідування кладовищ у поминальні дні. ПЦУ закликала мирян залишатися вдома й брати участь у молитві і богослужіннях онлайн. У коментарі «Слово і діло» заступник директора Національного інституту стратегічних досліджень, політолог Василь Яблонський підкреслив, що держава не повинна втручатися у внутрішнє життя церкви, але зобов'язана захищати своїх громадян. Цього разу богослужіння й скупчення великої кількості людей може бути загрозою для здоров'я нації, тому державі потрібно ставати на захист населення.

Заступник директора Національного інституту стратегічних досліджень звернув увагу на те, що навіть російська православна церква заборонила проводити богослужіння в РФ.

«Фактично тільки РПЦ в Україні планує богослужіння. Це просто нонсенс. Кого карати та як? Вочевидь, потрібно працювати з конкретними проявами. Справа не в самих закликах до того, як церкві проводити свою діяльність, а в тому, що якщо робота церкви реально приносить загрозу або збитки для суспільства, то держава повинна реагувати», – поділився думками експерт.

Василь Яблонський допустив, що може виникнути безліч нарікань і претензій з приводу того, що порушені права та свобода совісті. Однак є речі, які несуть загрозу для життя людей.

Релігія і пандемія: як церква в Україні реагує на коронавірусПЦУ і УГКЦ готові надати свої приміщення для хворих на коронавірус, а Ватикан – проводити богослужіння онлайн.

«Є заборона на скупчення людей. Як її будуть контролювати: чи шляхом розмов із представниками церкви, чи за рахунок штрафів або в інший спосіб – повинна вирішити місцева влада і МВС», – зауважив експерт.

Політолог також припустив, що рішення УПЦ МП про проведення служби може бути пов'язано з економічним фактором, оскільки російська церква в Україні почала втрачати доходи.

«Як би там не було, такі великі урочистості, як Великдень, приносять зазвичай чималі пожертвування. Доходи церкви – не останній чинник, який враховувався при ухваленні рішення про проведення служби», – припустив Василь Яблонський.

Однак більшою мірою, на думку політолога, заява Онуфрія провокаційна, тому що російська церква втрачає вплив в Україні. УПЦ МП зараз буде намагатися подавати себе, як церква, яку притісняють, до якої застосовуються гоніння, додав він.

«Може, трохи цинічно звучить, але подача така, нібито вони мученики за віру. Принаймні так це сприймається. Особливо, якщо врахувати заборону навіть для російської церкви в РФ проводити богослужіння. Просто там держава тоталітарна, жодних питань ні в кого не виникає. В Україні накладаються певні експансіоністські речі. Ймовірно, все, що відбувається, спробують подати, як гоніння на церкву», – проаналізував заступник директора Національного інституту стратегічних досліджень Василь Яблонський.

Нагадаємо, раніше правоохоронці виписали три адміністративних штрафи священнослужителям, які допустили скупчення людей у храмах Вербної неділі.

Раніше в коментарі порталу економіст розповів, як зміниться вартість великоднього кошика.

«Слово і діло» також писало, як церква в Україні реагує на коронавірус.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: