Комендантська година на великодній період: чи можуть запровадити та наскільки це законно

Читать на русском
Олег Ждановвійськовий експерт, полковник запасу
Олександр Леоновполітолог

У регіонах України посилюють карантин і нещодавно в деяких областях навіть запровадили комендантську годину на вихідні. Наприклад, жителям Чернівецької області заборонили виходити на вулицю. Зазначалося, що з 13:00 суботи, 11 квітня, до 6:00 понеділка, 13 квітня, в області оголошується особливий режим і влада просить всіх залишатися вдома. Аналогічні обмеження трохи пізніше запровадили у Волинській, Закарпатській та Київській областях. У Національній поліції роз'яснили, що такі рішення місцевої влади – не більше ніж рекомендація. При цьому в ОПУ вже повідомили, що на період Великодня мають намір посилити контроль за українцями. Наскільки були законними дії місцевої влади і чи можуть запровадити найжорсткіший карантин на період великодніх вихідних, «Слово і діло» розповів військовий експерт Олег Жданов і директор Центру прикладних політичних досліджень «Пента» Олександр Леонов.

Олег Жданов назвав дії місцевої влади, які були ухвалені в минулі вихідні, незаконними. Він вказав, що в Україні діє надзвичайна ситуація, а такого юридичного поняття не існує.

Експерт нагадав, що влада тільки нещодавно в законі дала визначення поняттям «карантин» і «самоізоляція». З юридичної точки зору чинні карантинні заходи – це свавілля влади в плані обмеження прав і свобод громадян.

«Запроваджуйте надзвичайний стан і дотримуйтеся хоч 20 пунктів заходів або оберіть якісь окремо. В Указі президента має бути чітко виписано, що і як обмежується. Тоді й комендантська година, і самоізоляція, і пропускний режим, й огляд особистих речей громадян може бути запроваджений і це буде дійсно законно. Зараз всі подібні рішення поза правовим полем», – прокоментував Олег Жданов.

Комендантська година: що це таке і в яких країнах світу вже запровадженаУкраїнцям можуть заборонити виходити з дому. Хто контролюватиме дотримання комендантської години та як можуть карати порушників.

Експерт підкреслив, що бажання запровадити комендантську годину на вихідні або тим більше святкові дні можна пояснити, оскільки є ризик великого скупчення людей у громадських місцях, на вулицях, біля храмів.

«Безумовно, є бажання убезпечити людей. Тим більше деякі церкви закликають нехтувати фактично рекомендаціями і, не зважаючи ні на що, йти святити паски, молитися на загальному молебні. Зрозуміло, що це дохід церкви. Але, крім усього іншого, за нинішніх умов це неприпустимо», – наголосив Жданов.

Заборонити щось або оголосити комендантську годину без запровадження режиму надзвичайного стану теж не буде вважатися законним рішенням, зазначив він.

«Влада абсолютно недієва в плані агітації, пропаганди населення, щоб громадяни не ходили на богослужіння. Навіть президент спочатку сказав, мовляв, утримайтеся, залишайтеся вдома, а потім повільно сповз на шашлики», – поділився спостереженнями Жданов.

На його думку, зараз з боку держави простежуються абсолютно протилежні дії.

«З одного боку, влада взагалі не займається вихованням населення, пропагандою необхідних заходів, створенням громадської думки. З іншого боку, фізично намагається обмежити права і свободи громадян, що веде до конфліктних ситуацій», – констатував Олег Жданов.

Виконавчий директор Центру прикладних політичних досліджень «Пента» Олександр Леонов додав, що для оголошення комендантської години в Україні повинен бути запроваджений режим надзвичайного стану, тільки так буде дотримано процедури.

Однак він зауважив, що влада провалила підготовку до епідемії, а зараз Україна рухається, як човен без весел і вітрила. Тому виключати запровадження комендантської години не можна.

«Ситуація така, що Україна просто пливе за течією. Тому режим надзвичайного стану і комендантську годину влада може запровадити тільки заради того, щоб показати хоча б якісь рішучі дії», – резюмував виконавчий директор Центру прикладних політичних досліджень «Пента» Олександр Леонов.

«Слово і діло» розбиралося, за яких умов можна запроваджувати комендантську годину.

Раніше «Слово і діло» писало, у чому різниця між надзвичайною ситуацією та надзвичайним станом.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: