Результати соцопитувань: українці підтримують карантин і очікують фінансових проблем

Читать на русском

В Україні, за даними соціологічних опитувань, 70% громадян підтримують можливе продовження карантину через коронавірус до червня. При цьому більшість українців відзначають погіршення свого економічного становища та хвилюються через зростання цін. «Слово і діло» вивчило настрої населення щодо нинішньої ситуації в країні (за даними КМІС і соціологічної групи «Рейтинг»).

За останній місяць 61% опитаних українців відчули зміну свого економічного становища – воно погіршилося (найбільше це відчули представники бідних верств населення). Не змінилося воно в 35% опитаних (переважно в забезпечених людей), покращилося – тільки в 3%. Більшість опитаних українців – 68% – очікують, що в найближчі пів року їх економічне становище погіршиться, причому так думають більшість представників усіх верств населення. 13% думають, що нічого не зміниться.

Ефективність реагування влади на загрозу коронавірусу (дані «Рейтингу») позитивно оцінили більшість українців. 36% опитаних вважають, що президент Володимир Зеленський відреагував, імовірніше, ефективно, 29% такої ж думки про Міністерство охорони здоров'я та МВС, 21% – про прем'єр-міністра Дениса Шмигаля. Заходи, які влада ввела для боротьби з коронавірусом, 61% українців оцінили, як оптимальні, 17% – як дуже м'які, 15% – занадто жорсткі.

За даними КМІС, думки щодо того, як влада (президент, Верховна рада, Кабмін, правоохоронці) справляється з протидією епідемії коронавірусу, розділилися. 46% опитаних вважають, що успішно справляється, 43% – що неуспішно. Також більшість українців вважають, що влада не справляється із забезпеченням лікарень тестами на коронавірус, забезпеченням медиків і населення засобами захисту.

Майже половина опитаних – 46% – вважає запроваджений в Україні карантин, імовірніше, ефективним. Як дуже ефективний його оцінили 22% опитаних, 16% – як, імовірно, неефективний. При цьому 56% українців підтримують обмеження виходу з дому у зв'язку з карантином. Крім того, 42% опитаних виходять з дому раз у кілька днів, 29% – раз на день. Запровадження штрафів за порушення карантину підтримують більшість українців усіх вікових категорій. Не підтримують щонайменше 40% людей.

85% опитаних не збираються відвідувати церкву на Великдень, 7% хочуть освятити пасхальний кошик, а 4% – піти на богослужіння. Під час поминальних днів 55% українців не підуть на кладовища, 32% підуть, але в інший день (коли там буде менше людей).

У нинішній ситуації 36% українців найбільше хвилює здоров'я близьких, 29% – зростання цін на продукти, 26% – виникнення фінансових труднощів. 54% найбільше бояться економічних наслідків від запровадженого карантину, 26% – епідемії коронавірусу в країні.

Нагадаємо, результати попередніх соцопитувань можна подивитися на нашій інфографіці.

Раніше «Слово і діло» писало про те, як держава намагається полегшити життя українцям під час карантину.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: