Найбільші лісові пожежі в Чорнобилі та у світі за останні 20 років

Читать на русском

Пожежа, яка вирувала в зоні Чорнобильської АЕС 10 днів – з 4 до 14 квітня, впритул підібралася до ядерних реакторів, спалила близько 100 га лісу і примусила похвилюватися українців. Адже пожежа в зоні відчуження небезпечна ще й тим, що може призвести до забруднення територій радіоактивним пилом. Зрештою пожежникам на допомогу прийшов дощ, який пролився в районі лиха в ніч з 13 на 14 квітня і вогонь вдалося приборкати. Щось подібне було в Австралії на початку лютого, коли потужні зливи нарешті загасили масштабну природну пожежу, яка підбиралася до Сиднею. «Слово і діло» пропонує подивитись, які найбільші пожежі були в Чорнобильській зоні та у світі за останні 20 років.

Щодо останньої пожежі в зоні відчуження, вона виникла через паліїв трави. Поліції вдалося затримати 27-річного мешканця Поліського району, який вирішив спалити сміття і суху траву, але три невеликих багаття обернулися справжнім лихом. Через сильний вітер вогонь швидко поширився сухостоєм.

Державі пожежа обійшлася дорого. Уряд з резервного фонду виділив майже 45 млн грн на заходи з гасіння пожеж у зоні відчуження ЧАЕС. За даними ДСНС, у 2020 році тут вже сталося 27 пожеж на площі близько 70 га. Укргідрометцентр відзначає підвищення пожежної небезпеки через зростання температур та посуху.

Останні п'ять масштабних пожеж у Чорнобильській зоні сталися через схожі підпали сухої трави чи необережно кинутий недопалок або покинуте багаття. Найбільша пожежа в зоні ЧАЕС палала наприкінці квітня 2015 року, коли вигоріло 300 га лісу.

Дві потужні пожежі із перервою в 5 років сталися в Російській Федерації. У 2010 році через страшну посуху лісовими пожежами було охоплено 17 регіонів країни. Найбільше постраждали Рязанська, Воронезька, Свердловська, Володимирська, Нижньогородська області, Мордовія, Бурятія, Адигея. Пожежа тривала 2 місяці, внаслідок чого вигоріло близько 500 тис. га лісу. Найстрашніше, що тоді вогонь забрав життя 53 людей.

У 2015 році в РФ горіли ліси Забайкальського краю та Хакасії. 12 квітня під час спалювання сухої трави виникли пожежі в декількох десятках населених пунктів. Протягом години загорілася практично вся республіка Хакасія. За добу вогонь знищив понад 1,2 тис. будинків. За 5 днів вигоріло 107 тис. га лісу, загинули 34 людини і 77 зазнали опіків.

Масштабна лісова пожежа в американському штаті Каліфорнія у 2018 році сталася через сукупність факторів. У місцевому лісі накопичився великий масив сухих дерев, тривалий час стояла спекотна погода і, до того ж, загоряння виникали також і через необережне поводження з вогнем.

Через пожежі зірки Голівуду тікали зі своїх дорогих маєтків у Лос-Анжелесі. Довелося евакуювали людей з території кіностудії Warner Brothers та відкласти прем’єру чергового «Термінатора», а актор і колишній губернатор Каліфорнії Арнольд Шварценеггер разом із волонтерами готував вечерю для постраждалих.

Унаслідок пожеж у Каліфорнії загинуло щонайменше 86 осіб, повідомили офіційні представники штату. Станом на 22 листопада 2018 року серед зниклих безвісти було 536 осіб. Пожежі зруйнували понад 7,2 тисячі будівель. Зі штату довелося евакуювати десятки тисяч осіб.

У 2019 році масштабні пожежі охопили тропічні ліси Амазонії, які називають «легенями планети», оскільки вони виробляють 20% кисню на всій Землі та впливають на зміну клімату. Через нещадну вирубку лісу пожежі відбувались щороку, але цього разу загасити вогонь не вдавалося протягом 10 місяців. Пожежі тривали на території Бразилії, Болівії, Перу, Парагваю, Колумбії.

До боротьби з вигоранням тропічного лісу приєдналися країни світу. Унаслідок пожеж вигоріло 900 тис. га лісу. Скільки людей загинуло у вогні, достеменно не відомо.

Досі тривають лісові пожежі в Австралії, які почалися у серпні 2019 року під час щорічного сезону посухи, що триває з грудня до березня. Лісові пожежі сезону 2019-2020 років вже визнали найбільш руйнівними від початку ведення спостережень. Наразі вигоріло 18,6 млн га лісу, загинуло 34 людини та мільйони тварин.

Раніше «Слово і діло» писало, Верховна рада в декілька разів підвищила штрафи за спалювання сухої трави.

Також ми писали, що у МОЗ повідомили, для кого особливо небезпечне забруднене пожежами повітря.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: