Парламент у декілька разів підвищив штрафи за спалювання сухої трави

Читать на русском
Верховна рада ухвалила законопроект, який передбачає масштабне підвищення штрафів за випалювання трави й забруднення повітря.

На позачерговому засіданні 13 квітня Верховна рада посилила відповідальність за забруднення повітря і спалювання сухої трави та листя, ухваливши відповідний законопроект.

Законопроект №2339 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з метою збереження навколишнього середовища (щодо посилення відповідальності за дії, спрямовані на забруднення атмосферного повітря й знищення або пошкодження об'єктів рослинного світу)» підтримали 328 нардепів.

Зазначимо, відразу ж після ухвалення Рада проголосувала за те, щоб передати цей закон на підпис президенту як невідкладний.

Пожежа з Чорнобильської зони наближається до Прип'ятіУ Чорнобильській зоні пожежа, що триває вже дев'ятий день, наближається до Прип'яті. Вогонь вже пройшовся по станції Янів.

Відповідно до ухваленого закону в Україні у 20 разів підвищили штраф за забруднення або іншу зміну природних властивостей атмосферного повітря шкідливими для життя, здоров'я людей або для довкілля речовинами, відходами або іншими матеріалами промислового чи іншого виробництва (якщо це створило небезпеку для життя, здоров'я людей або для довкілля) до 30600-61200 гривень.

Також зросли штрафи і за підпали, знищення або пошкодження лісових масивів, зелених насаджень навколо населених пунктів, вздовж залізниць, а також стерні, сухих дикоростучих трав, рослинності або її залишків на сільгоспземлях вогнем. Їх підвищили у 18 разів – до 91800-153000 гривень.

Підвищили штрафи і в Адміністративному кодексі України, зокрема в статті про порушення вимог пожежної безпеки в лісах. За це збільшили штрафи також у 18 разів – до 1530-4590 гривень.

Водночас унаслідок знищення або пошкодження лісу внаслідок необережного поводження з вогнем або виникнення лісової пожежі штрафи зростуть до 4590-15300 гривень.

За випалювання на сільгоспземлях, у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, у парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах тепер загрожує штраф у розмірі від 3060 гривень до 6120 гривень.

Нагадаємо, раніше Кабмін затвердив підвищення штрафів за випалювання стерні або листя.

Також повідомлялося, що в Україні за добу було зафіксовано понад 30 лісових пожеж.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: