COVID-19: як та скільки Україна буде виходити з карантину

Читать на русском
Петро Охотінполіттехнолог

Вихід з карантину – питання не місяця й не двох. Напевно, найближчі два-три роки будуть визначатися саме з тим, як ми виходимо з карантину. Таке припущення в коментарі «Слово і діло» зробив політтехнолог Петро Охотін.

Експерт не виключив, що Україна може залишитися на карантині до середини травня.

«Інформація керівництва МВС поки більш переконлива, ніж заяви інших політиків у питанні продовження карантину. Так сталося, що МВС активно включилося в те, щоб зберегти режим карантину. Цього разу Авакову віриться більше», – уточнив Охотін.

Політтехнолог зауважив, що вихід із карантину може затягнутися на кілька років. Наразі туристичний бізнес практично збанкрутував, низка закладів громадського харчування також вже не зможуть подолати кризу, оскільки в них просто не було запасів.

«Отже, це все відіб'ється на соціальному стані країни, буде впливати на політичну реальність. Офіційне скасування карантину – тільки початок виходу з глибокої економічної кризи», – наголосив фахівець.

Пандемія коронавірусу: скільки тестів провели в Україні та інших країнах світуВ Україні протестували понад 32 тисяч осіб. Це трохи більше ніж на Філіппінах, де найнижчий показник протестованих на тисячу населення.

Політтехнолог звернув увагу на те, як інші країни намагаються виходити з кризи. Зокрема, більшість сходяться на тому, щоб передусім дозволити роботу підприємствам, де є можливість працювати на дистанції 2-3 метрів.

«Це буде стосуватися великих магазинів, виробництв. У разі, якщо підприємства запрацюють, а крива захворюваності не буде рости вгору, то не буде потреби зберігати жорсткий режим карантину зовсім. Заборони на роботу громадського транспорту можуть зняти, так само, як і обмеження на прогулянки в лісах, парках», – припустив Петро Охотін.

Однак, з огляду на заяви головного санітарного лікаря створюється враження, що глобально на обласному та районному рівні лікарі тільки зараз вчаться тестувати хворих. Тому реальна статистика буде з часом, поділився спостереженнями експерт.

На його думку, тільки після появи більш реалістичної статистики можна буде ухвалювати якесь рішення щодо карантину і виходу з цього режиму.

Петро Охотін додав, що в питанні виходу з карантину Україна йтиме в тренді європейських сусідів.

Політтехнолог пояснив, що навіть за умови скасування карантину в Україні, але продовження карантинних заходів в Європі, наша економіка все одно швидко не стане на шлях відновлення. Він уточнив, що темпи падіння стануть меншими. Однак Україна багато в чому орієнтується на зовнішні ринки. Тому, якщо там не буде попиту, грошова маса до нас не прийде, а країна не зможе відновитися.

«Крім того, важливий міжнародний аспект. Карантинні заходи – нова риса міжнародної національної безпеки. Навіть у РФ, де неохоче дивляться вбік Заходу, вдаються до карантину. Тому рішення будуть ухвалювати, зважаючи на рішення міжнародної спільноти. Якщо ми знімемо карантин, а Європа продовжить, на нас можуть подивитися скоса, а з огляду на стан системи охорони здоров'я зростатиме й недовіра до України», – прокоментував Петро Охотін.

«Слово і діло» пропонує подивитися, скільки тестів на COVID-19 провели в Україні й в інших країнах світу.

«Слово і діло» також пропонує порівняти, як штрафують за порушення правил карантину в Україні та інших країнах.

Детальніше про симптоми вірусу та про те, як уберегтися від хвороби, можна прочитати тут.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: