Юрист пояснив, чи можна пенсіонерам під час карантину пересуватися власним авто

Читать на русском
Геннадій Дубовкандидат юридичних наук

Літнім людям 60+ в Україні на час карантину доводиться перебувати в самоізоляції, одиноким дозволили виходити в магазин чи аптеку не далі 2 км від свого житла. Пенсіонери – найбільш законослухняна частина суспільства, але епідемія коронавірусу і навіть кінець світу не спроможні зупинити посадку городів. Тому люди хвилюються, як вони доберуться до своїх дач та заміських будинків. Чи можна людям 60+ їздити власним автотранспортом і як бути з забороною не відходити від будинку на відстань понад 2 км, «Слово і діло» запитало в адвоката «Столичної колегії адвокатів» Геннадія Дубова.

Юрист зазначив, що на ці питання немає однозначної відповіді, але виділив три аргументи на користь вільного пересування громадян:

  • якщо заборони прописані сиро і неоднозначно, громадяни можуть діяти за принципом «Все, що не заборонено – дозволено»;
  • українським законодавством не заборонено змінювати місце проживання (постійно або тимчасово);
  • заборона на пересування автотранспортом прямо не згадується в обмежувальних заходах при карантині.

Як пояснив Геннадій Дубов, заборони, що стосуються пересування громадян під час карантину, прописані досить сиро і, на жаль, дають можливість трактувати їх по-різному, що не виключає конфліктів.

«Заборона перебувати в громадському місці викликає дискусії, оскільки саме поняття «громадське місце» в законодавстві згадується у двох підзаконних актах, що стосуються правоохоронної діяльності, і так званого «антитютюнового закону», де до громадських місць належать під'їзди і сходові клітки (те, що всередині будівлі), а також зупинки транспорту. При цьому в приписах уряду з карантину нічого не сказано про машини. До того ж, машини – не громадське місце», – сказав юрист.

Більш того, немає заборони пересуватися громадським транспортом, зауважив Геннадій Дубов. При карантині не заборонили пересування як таке, а змінили режим роботи транспорту так, що метро і міжміські маршрути взагалі закриті, а в інших видах транспорту запроваджені обмеження, що дозволяють їздити тільки за спецперепустками.

Дубов підкреслив, що оскільки в жодному з положень з карантину немає заборони пересуватися власною або іншою машинами, тоді такий спосіб пересування допустимий.

«У нас в частині громадян є базовий принцип загальнодозвільного правового статусу, який говорить, що все, що не заборонено, те дозволено. Якщо держава і чиновник зобов'язані діяти за принципом «Можна тільки те, що прямо передбачено», то фізичні особи вільні вчиняти так, як не заборонено», – пояснив юрист.

Що стосується заборони для людей 60+ відходити далі 2 км від свого будинку, реалізація цього положення, на переконання Дубова, вельми сумнівна. Не будуть же копи ходити з рулеткою і вимірювати відстань.

«Знову ж, житло – це не місце реєстрації. У нас скасований інститут прописки, а є поняття реєстрації. Кріпосного права теж немає. Тому людина вільна у виборі свого місця проживання. Пенсіонер цілком може вирішити змінити місце проживання і поїхати з міста в село. А там він може перебувати в самоізоляції і не виходити далі своєї хвіртки», – пояснив юрист.

Оскільки норми, що стосуються свободи пересування, досить розмиті і відсотків на 70 носять рекомендаційний характер, юрист припустив, що навряд чи правоохоронці будуть відловлювати пенсіонерів у картопляних садибах.

Раніше «Слово і діло» писало, що пенсіонери, старші за 80 років, почали отримувати доплату в 500 гривень.

Також ми повідомляли, що уряд наказав дотримуватися режиму самоізоляції всім пенсіонерам віком від 60 років, крім осіб, які беруть участь у запобіганні епідемії або забезпечують роботу об'єктів критичної інфраструктури.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: