Доручення Зеленського міністрам і парламенту: про що тепер мовчать

Читать на русском

Восени минулого року президент Володимир Зеленський двічі дав Кабміну і Верховній раді цілий список завдань, які їм потрібно виконати. Все було серйозно: Зеленський називав чіткі дедлайни і відповідальних осіб. Відтоді пройшло досить багато часу, терміни виконання деяких доручень давно пройшли, результату немає, але про них ніхто не згадує. «Слово і діло» вирішило нагадати, які завдання президента досі чекають виконання, адже зрив дедлайнів і навіть зміна уряду – не привід відмовлятися від реформ.

У Верховній раді «зависли» деякі законопроекти, які Володимир Зеленський просив ухвалити ще в 2019-му або на початку цього року. Зокрема, законопроект про внутрішній водний транспорт повинні були ухвалити до листопада, але його відправили на доопрацювання. У середині лютого профільний комітет рекомендував ухвалити за основу доопрацьований документ, але до зали його поки не вносили.

Також до грудня Зеленський доручив ухвалити закони про легалізацію грального бізнесу і про Службу фінансових розслідувань. На початку року Рада проголосувала в повторному першому читанні доопрацьований законопроект про регулювання азартних ігор. За словами голови фракції «Слуга народу» Давида Арахамії, до другого читання до документа подали майже 4 тисячі правок. Він запевняв, що до літніх канікул депутати встигнуть ухвалити закон, але зараз, через карантин, зрозуміло, що все відтермінують.

Ситуація зі Службою фінансових розслідувань ще гірше: законопроект ухвалили в першому читанні, але в січні відхилили і зняли з розгляду. Народний депутат Денис Монастирський говорив, що президент на початку лютого внесе новий законопроект, але цього досі не сталося.

До січня глава держави доручав ухвалити нову редакцію Трудового кодексу. Урядовий законопроект лежав у парламенті, спричинив багато дискусій, але в день відставки Кабінету міністрів його відкликали. Що буде далі з цією реформою – поки незрозуміло.

Уже колишньому міністру оборони Андрію Загороднюку було доручено до кінця 2019 року створити військову поліцію. У грудні (коли вже підходив термін виконання завдання) Загороднюк заявив, що створення військової поліції – одне із стратегічних питань, і він очікує ухвалення відповідного законопроекту. Але законопроект до Ради ніхто так і не вніс, а Загороднюк вже у відставці. Якщо створення нової структури було одним з пріоритетів, то будемо чекати якихось кроків від нового глави Міноборони.

Крім того, Зеленський доручав ухвалити нову стратегію регіонального розвитку на 2021-2027 роки. Стратегія вже давно розроблена ще Кабміном Олексія Гончарука, але досі не затверджена. І тут питання: Кабмін Дениса Шмигаля тепер розробить власну стратегію або продовжить варіант попередників. Або про таке завдання всі забули.

Незважаючи на доручення президента, досі не скасована декларація готовності об'єкта до експлуатації, зате її можна зареєструвати через електронний кабінет забудовника, який запустили кілька місяців тому.

Нагадаємо, останнє оновлення щодо виконання доручень Володимира Зеленського можна подивитися на нашій інфографіці.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: