Програма Кабміну: що пропонує уряд Шмигаля

Читать на русском

З'явилася програма діяльності Кабміну Дениса Шмигаля. Слово і діло розібралося, що нам пропонує уряд.

Кабінет міністрів Дениса Шмигаля 2 квітня затвердив програму своєї діяльності. Офіційно зареєстрованого документа ще немає, але текст опублікував народний депутат від «Слуги народу» Олександр Дубінський. «Слово і діло» проаналізувало документ і розібралося, які реформи збирається впроваджувати новий уряд і чим вони відрізняються від реформ попередників.

Короткострокові пріоритети Кабміну

У програмі Кабінету міністрів є окремий розділ, присвячений розвитку держави в умовах пандемії коронавірусу. Серед цілей Кабміну:

  • підготувати лікарні для роботи в особливих умовах, забезпечити медустанови необхідним медичним обладнанням та ліками;

  • відновити систему протиепідемічного захисту;

  • забезпечення безперервної роботи об'єктів критичної інфраструктури і продовольчої безпеки;

  • перегляд державного бюджету на 2020 рік;

  • надання кредитної підтримки малому та середньому бізнесу, підтримка вітчизняного промислового виробника;

  • залучення до активного економічного життя країни громадян, які повернулися з-за кордону;

  • забезпечення щорічної індексації пенсій, спрощення надання тимчасової допомоги по безробіттю на період карантину;

  • забезпечення підвищеної зарплати медичним працівникам, які задіяні в ліквідації спалаху коронавірусу.

Стимулювання економіки

У довгострокових планах уряду Шмигаля теж є підтримка малого та середнього бізнесу. Планується створити сприятливі умови для його розвитку і відновлення, підтримувати підприємницьку ініціативу українців, сприяти зменшенню регуляторного тиску на малий і середній бізнес, а також запроваджувати нові програми кредитної підтримки.

Крім того, Кабмін буде створювати умови для розвитку української промисловості, здійснювати підтримку українського експортера для розширення присутності вітчизняної продукції на зарубіжних ринках, запровадити експортне кредитування. Що стосується управління державними підприємствами, їх також планують приватизувати.

Українському фермерству обіцяють державну підтримку, в аграрний сектор будуть залучати інвестиції та сприяти експорту продукції. Також уряд сприятиме реалізації закону про ринок землі в Україні.

Відзначимо, що в програмі уряду Олексія Гончарука обіцянок з економіки було набагато більше, і вони були конкретнішими (з цифрами і датами). Ми порівнювали їх з обіцянками Кабміну Володимира Гройсмана.

Фінансова політика

У цій сфері у нового Кабміну теж все просто: стратегічне і бюджетне планування для збалансованості бюджету і боргової безпеки, забезпечення ефективної співпраці з міжнародними фінансовими організаціями.

Є мета підвищити ефективність в адмініструванні податків, зборів та митних платежів, а також привести податкове і митне законодавство до стандартів Європейського союзу.

Охорона здоров'я

Кабінет міністрів має намір продовжити медичну реформу Уляни Супрун. Також буде розширена програма забезпечення доступними ліками, розвиватися екстрена медична допомога і система громадського здоров'я. Медикам обіцяють забезпечити гідні умови праці та рівень оплати.

У попередника Дениса Шмигаля знову ж все було трохи конкретніше.

Соціальний захист населення

Кабмін обіцяє регулярну індексацію пенсій і справедливий механізм її нарахування. Незахищені верстви населення отримають адресну підтримку і субсидії. Уряд має намір створити передумови для ефективного функціонування накопичувальної пенсійної системи. Особам з інвалідністю обіцяють забезпечення прав і усунення дискримінації.

Соціальну підтримку обіцяють також постраждалим від війни на Донбасі, переселенцям, політв'язням, полоненим і військовослужбовцям. Військовим створять можливість для отримання освіти, професійного розвитку та ведення свого бізнесу.

Культура і спорт

Кабмін має намір сформувати цілісний україномовний культурно-інформаційний простір і забезпечити розвиток кінематографу. Серед інших цілей – захист і популяризація культурної спадщини та культурних цінностей, захист українського інформаційного простору, протидія інформаційній агресії. Також будуть розвивати туристичний потенціал України.

Що стосується спорту: забезпечення його розвитку в регіонах, розвиток і реконструкція спортивної інфраструктури, підтримка виступів спортсменів національних збірних команд.

Освіта і наука

Кабмін обіцяє якісну та доступну дошкільну освіту, надання фінансової автономії закладам вищої освіти. Держава фінансуватиме ВНЗ на основі показників їх освітньої, наукової та міжнародної діяльності. Реалізацію концепції «Нова українська школа» буде продовжено.

В Україні буде запроваджено грантове фінансування науки та інновацій. Для результативної діяльності вчених обіцяють забезпечити всі умови.

До речі, програми діяльності Кабміну Гончарука і Шмигаля в цій сфері трохи схожі.

Обороноздатність і безпека в Україні

Мета уряду – посилити обороноздатність держави, відновити територіальну цілісність України, підтримувати підприємства оборонно-промислового комплексу.

Крім того, у програмі є пункт про створення ефективного оборонного менеджменту, професійного персоналу сил оборони, чисельного військового резерву і розвиненої військової інфраструктури.

Внутрішню безпеку в країні будуть забезпечувати шляхом компетентного реагування органів системи Міністерства внутрішніх справ на надзвичайні ситуації та події. Реалізовуватимуться превентивні програми протидії злочинності.

Зовнішня політика

«Уряд підтверджує незмінний курс на європейську та євроатлантичну інтеграцію України. Плануємо реалізувати принципи економічного, правового, соціального розвитку, передбачених в Угоді про асоціацію між Україною та ЄС. Інтеграція в НАТО зміцнить обороноздатність України», – йдеться на початку програми.

Також Україна зміцнюватиме міжнародну солідарність у протидії агресії Росії і забезпеченні режиму санкцій. Планується залучення міжнародної допомоги для протидії антикризовим явищам.

Розвиток регіонів

Кабінет міністрів має намір сформувати ефективне місцеве самоврядування, оптимізувати систему територіальної організації влади на місцях, удосконалити адміністративно-територіальний устрій (про що саме йдеться – не уточнюється).

Також буде продовження програми «Велике будівництво», створення якісної транспортної та соціальної інфраструктури. Окремо планують відновити необхідну інфраструктуру в Луганській і Донецькій областях. Крім того, в планах розвивати ринок залізничних перевезень, розвивати авіаційну і портову інфраструктуру.

Також йдеться про трансформацію вугільних регіонів, забезпечення гідних умов і рівня оплати для шахтарів.

У програмі діяльності Кабміну Гончарука завдання з розвитку регіонів були розписані для Міністерства розвитку громад і територій, а цілей з розвитку інфраструктури було набагато більше.

Енергетика й екологія

Кабмін Шмигаля хоче знизити енергетичну залежність України, підвищити енергоефективність виробництв, забезпечити екологічність і доступність енергії для всіх споживачів.

У сфері екології уряд має намір домогтися: запобігання, зменшення та контролю промислового забруднення, збереження і відновлення стану ключових природних екосистем, формування державної системи моніторингу стану навколишнього середовища.

Цифрова трансформація

Кабінет міністрів хоче забезпечити доступ громадян і бізнесу до зручних публічних послуг без корупційних ризиків шляхом переведення послуг в електронну форму. В Україні хочуть запровадити єдину мережу фронт-офісів з надання адміністративних та інших публічних послуг

Для розвитку ІТ-бізнесу та інших галузей креативної економіки буде залучати інвестиційний капітал.

Сфера юстиції

Бізнес і громадян будуть страхувати від проявів рейдерства. Незахищеним верствам населення забезпечать якісну і безкоштовну правову допомогу.

Планується створення ефективних систем медіації, третейських судів та арбітражів, альтернативних держ ударственним судам. Також Кабмін Шмигаля має намір вирішити системні проблеми у сфері захисту прав і свобод людини і створити гуманістичну систему виконання кримінальних покарань.

**

Можливо, це тільки чернетка програми діяльності нового Кабінету міністрів. Але, на перший погляд, програмі бракує конкретики. У документі, який представляв Олексій Гончарук, незважаючи на його надмірну оптимістичність і амбітність, були конкретні цифри і дати для певних нововведень. Тут же ми бачимо тільки загальні фрази, а коли будуть досягнуті поставлені цілі – незрозуміло.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: