Юрист пояснив, у що може вилитися затягування ухвалення закону про банки

Читать на русском
Олександр Москалюкексперт з конституційного права

До другого читання «антиколомойського» законопроекту кілька нардепів подали 16 тисяч правок і в такий спосіб вони не тільки заблокували ухвалення цієї законодавчої ініціативи, але й позбавили нардепів можливості ухвалювати інші актуальні законопроекти. Таку думку в коментарі «Слово і діло» висловив експерт із конституційного права Олександр Москалюк.

Юрист зазначив, що практика зловживання депутатами своїми правами існує у великій кількості країн, у том числі й розвинених, але там вона не набуває такої гротескної форми. «Насправді написати 16 тисяч правок нескладно, але таке враження, що вони розмножуються, як коронавірус», – додав Москалюк.

У Сполучених Штатах Америки депутатів, що затягували ухвалення законопроекту, називали флібустьєрами. Тільки там ухвалення тих чи інших невигідних законопроектів блокується виступами деяких депутатів.

«Антиколомойський закон»: наскільки активними раніше були автори тисяч поправокДо антиколомойського закону подано понад 16 тисяч правок. Ми подивилися, наскільки активними раніше були нардепи, які запропонували понад тисячу.

«Були ситуації, коли людина виступала 10 годин за трибуною. Зараз це почали обмежувати. В європейських країнах таку практику обмежують тим, що один депутат не може самостійно внести правку, треба аби її підтримали 10-15 депутатів. У нас хотіли це зробити, але в Конституції не вказується кількість депутатів, яка має право законодавчої ініціативи, відповідно, всі виходять з того, що кожен депутат має право законодавчої ініціативи», – сказав Москалюк.

На його думку, якщо подивитись на активність депутата в різні періоди, коли і до яких законопроектів він подавав найбільше правок, з великою долею ймовірності можна дійти певних висновків.

Другий важливий момент, на який юрист звернув увагу, полягає в тому, що, вносячи таку величезну кількість правок, нардепи блокують також і ухвалення інших законів.

«Зараз дуже актуально ухвалити новий закон про СБУ, ініційований Зеленським. Цей законопроект фактично модернізує СБУ до стандартів іноземних спецслужб, таких як Моссад, зокрема, з точки зору кібербезпеки і інших викликів. І це зараз дуже важливо», – зауважив Олександр Москалюк.

Він пояснив, що вчені кажуть про другу хвилю коронавірусу, до якої треба готвуватися вже зараз.

«Треба, щоб у нас була можливість, як, скажімо, в Ізраїлі, індивідуально впливати на людину, для того, щоб вона не поширювала інфекцїю, чи не розповсюджувала фейки. Те, до чого зараз Мосад дуже активно долучається», – пояснив він.

Натомість депутати будуть змушені зануритись у тривалий процес розглядання правок і не зможуть перейти до більш актуальних питань, переконаний юрист. Москалюк нагадав, що свого часу нардепи відхилили законопроект, який міг би виключати можливість одному парламентарю вносити велику кількість правок через те, що ця ініціатива порушувала право кожного парламентаря на законодавчу ініціативу.

«Тут я вважаю, що не буває абсолютних прав. Право існує для того, щоб його реалізувати, а не для того, щоб паралізувати діяльність парламенту», – сказав юрист.

Оскільки прямого механізму запобігання таких випадків блокування законопроекту немає, на думку Олександра Москалюка, має бути громадський осуд, постійне нагадування про такий ганебний досвід у практиці нардепа, тоді поступово, еволюційним шляхом ми прийдемо до того, що подібні випадки, можливо, зійдуть нанівець.

Раніше «Слово і діло» досліджувало, до яких законопроектів подавали найбільшу кількість поправок.

Також ми писали, що Давид Арахамія назвав три сценарії розгляду поправок до законопроекту про банки.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: