До яких законопроектів подавали найбільшу кількість поправок

Читать на русском

Верховна рада вже півтора пленарних тижня витратила на розгляд правок до законопроекту про ринок землі: пройшли трохи більше 1,5 тисячі з 4 (врахували лише дві). За прогнозами, винести законопроект на голосування зможуть тільки наприкінці березня або на початку квітня. Цей законопроект – яскравий приклад того, як народні депутати можуть використовувати правки не для удосконалення документа, а щоб затягнути його ухвалення (більшість правок подані політичними силами, які виступають проти продажу землі). «Слово і Діло» пропонує подивитися, до яких ініціатив подавали найбільшу кількість правок, і скільки часу пішло на їх ухвалення.

До багатостраждального Виборчого кодексу, над яким депутати VIII скликання працювали кілька років, подали 4 тисячі 568 правок, і жодна з них не знайшла підтримки в залі. У підсумку на їх розгляд пішло три пленарних тижні, з початку червня і до 11 липня, коли закон ухвалили в другому читанні. Відзначимо, що тодішній президент Петро Порошенко закон не підписав, а президент Володимир Зеленський – ветував. Верховна рада IX скликання ухвалила Виборчий кодекс iз пропозиціями президента в грудні.

До законопроекту «Про забезпечення права на справедливий суд», який ухвалили ще в 2005 році, подали 3 тисячі 147 правок. Однак з їх розглядом впоралися всього за один день, таке можливо, якщо ніхто з авторів поправок не наполягає на їх врахуванні.

Також за один день Рада IX скликання ухвалила законопроекти «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення адміністрування податків, усунення технічних і логічних неузгодженостей у податковому законодавстві» і «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій». До них подали понад 2 тисячі правок. У разі зі змінами до Податкового кодексу врахували 9.

17 пленарних днів депутати минулого скликання витратили на розгляд законопроекту про українську мову. Вони розглянули майже 2,1 тисячі правок, і жодна з них не набрала в залі достатньої кількості голосів. Андрій Парубій, який тоді був спікером, заявляв, що ухвалення законопроекту затягують спеціально: «Також можу сказати, що вкладаються величезні ресурси, у тому числі і медійні, щоб зірвати ухвалення цього історичного закону».

Понад 1,9 тисячі правок до законопроекту «Про Вищий антикорупційному суді» розглянули за шість пленарних днів (жодну правку не врахували). Закон «Про освіту» змогли ухвалити за один день, не зважаючи на 1,7 тисячі поправок до нього. Також за один день Верховна рада впоралася з законопроектами «Про місцеві вибори», «Про запобігання та протидію легалізації доходів, отриманих злочинним шляхом» та «Про державну службу», хоча до них було подано понад 1,3 тисячі правок.

Нагадаємо, «Слово і Діло» проаналізувало, чиї поправки – монобільшості або опозиції – більше враховують у парламенті IX скликання при ухваленні законопроектів.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: