«Антиколомойський закон»: наскільки активними раніше були автори тисяч поправок

Читать на русском

Верховна рада 30 березня ухвалила в першому читанні законопроект про банки (так званий «антиколомойський закон»). Він повинен зробити неможливим скасування рішення про націоналізацію або ліквідацію банку, а також повернення несправедливої компенсації з бюджету їх попереднім власникам. Незважаючи на те, що терміни підготовки документа до другого читання скоротили, народні депутати встигли подати близько 16,3 тисячі поправок – це абсолютний рекорд, розгляд законопроекту може затягнутися більше, ніж на пів року. «Слово і діло» пропонує подивитися, наскільки активними раніше були нардепи, які подали більш ніж тисячу правок (таких семеро).

Відзначимо, інформацію про кількість правок та їхніх авторів опублікував перший заступник глави фінансового комітету Ради Ярослав Железняк.

Найбільша кількість – близько 6 тисяч 33 правок – вніс позафракційний депутат Антон Поляков (нагадаємо, восени його виключили з фракції «Слуга народу»). Ось як сам Поляков прокоментував таку кількість: «Усі правки спрямовані на те, щоб захистити українську банківську систему від можливого свавілля топчиновників. У нас часто, під виглядом нібито боротьби з олігархами, намагаються протягувати абсолютно незрозумілі речі. В ухваленій в першому читанні редакції законопроекту прописані норми, які відкидають Україну до рівня так званих «бананових республік». Передусім йдеться про те, що розпочаті процеси виведення з ринку неплатоспроможних банків не можна буде зупиняти рішеннями судів. Ще одну дурість зашили в тій же нормі про визнання неплатоспроможності банків».

Закон про банки не на жарт схвилював Полякова, за час роботи в Раді депутат подав усього 50 правок у цілому до 7 законопроектів. Зокрема, до законопроекту «Про Бюро фінансових розслідувань», до змін до закону «Про Вищий антикорупційний суд», законопроекту про практичне скасування недоторканності.

Глава групи «За майбутнє» Віктор Бондар подав до «антиколомойського закону» 1,9 тисячі правок. «П'ять років Національний банк грабував Україну, українців, національний банківський сектор на догоду міжнародним кредиторам і всім, хто їм звідти, з-за кордону, перстом вказував, яким банкам бути в Україні, а яким не бути. І сьогодні вони намагаються врятувати себе і зробити так, щоб ніхто не був відповідальним за все, що вони робили п'ять років. Десятки рішень Верховного суду України, інших судів по сотнях банків України, десятки рішень щодо повернення вкладів. Сьогодні міжнародні кредитори і інститути намагаються врятувати тих, хто виконував їхні доручення, і нашими з вами руками прикрити їх дії», – заявив депутат під час обговорення законопроекту в парламенту.

До яких законопроектів подавали найбільшу кількість поправокПоправки до законопроектів можуть як покращити суть, так і затягнути розгляд на кілька місяців.

До інших законопроектів Бондар за час роботи IX скликання подав 101 правку. Більше половини з них були подані до законопроекту про ліквідацію посередницьких електронних майданчиків з оцінки нерухомості («майданчики Яценка»).

Нардеп від «Слуги народу» Дмитро Чорний запропонував 1 тисячу 781 поправку до законопроекту. Раніше подача правок його не дуже цікавила: депутат подав тільки 4 до законопроекту про фактичне скасування недоторканності.

Ще одна «слуга народу» – Ольга Василевська-Смаглюк – внесла 1 тисячу 689 поправок. «Ідеологія законопроекту зберігається. Єдине, що я впорядковую всі кодекси (Господарський кодекс, Цивільний кодекс, Кодекс про адміністративні правопорушення, Кодексу адміністративного судочинства) відповідно до того, як ці кодекси повинні діяти. Ми пишемо законопроект під одну людину, а всі ці кодекси ламаємо. І виникає дуже багато протиріч», – пояснила нардеп свою позицію в ЗМІ.

Раніше Василевська-Смаглюк подала 259 поправок, майже половину – до законопроекту «Про Бюро фінансових розслідувань». Також вона вносила правки до законопроекту про ринок землі в Україні.

Члени фракції «Слуга народу» Олег Дунда подав до «антиколомойського закону» 1 тисячу 656 поправок. До інших законопроектів він подав 47 поправок, зокрема, до законопроекту про єдину електронну систему у сфері будівництва та закону про ринок землі.

Сергій Демченко («Слуга народу») подав 1 тисячу 463 поправки. До інших законопроектів у нього було 152 поправки, зокрема до закону про ринок землі і про оборонні закупівлі.

Майже 1,2 тисячі поправок до законопроекту про банки подав «слуга народу» Олександр Дубінський. «Під виглядом «антиколомойського закону» нам підсовують схему легалізації банківського рейдерства й дерибану активів банків-банкрутів», – заявив нардеп. До інших ініціатив він подав у цілому 90 правок: до закону про ринок землі, до змін до Кодексу з процедури банкрутства, до змін до Податкового кодексу щодо поліпшення адміністрування акцизного податку.

Як народні депутати в першому читанні голосували за законопроект про банки, можна подивитися на нашій інфографіці.

Нагадаємо, глава фракції «Слуга народу» Давид Арахамія назвав три сценарії розгляду поправок до законопроекту про банки.

Раніше «Слово і діло» писало, до яких законопроектів подавали найбільшу кількість поправок.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: